Vijesti
3. 10. 2019.

Imamo čvrsta jamstva predsjednika Europske komisije Junckera da će Hrvatska dobiti pozitivnu ocjenu za Schengen!

Na početku sjednice Vlade RH, Andrej Plenković osvrnuo se na prošlotjedni, vrlo uspješni posjet Bruxellesu & poručio: Hrvatska je uspješna europska priča - ispunili smo svih 8 kriterija za pristupanje schengenskom prostoru!

Čvrsta zaštita granice

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da Hrvatska ima čvrsta jamstva predsjednika Europske komisije Jean-Clauda Junckera da će u njegovom mandatu naša zemlja dobiti pozitivnu ocjenu za ulazak u Schengen - što znači da je Hrvatska ispunila zadane kriterije u svih osam područja.

Juncker: Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena

U tom kontekstu, posebno je zahvalio hrvatskoj policiji, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i cijelom timu MUP-a:

- Oni su pokazali da se bez postavljanja bodljikavih žica i dizanja fizičkih barijera, a puno boljom apsorpcijom europskih sredstava za nabavu suvremene tehnologije i njenim korištenjem, može osigurati kontrola naše državne granice, odnosno vanjske granice Europske unije, pri čemu naši policajci vrlo požrtvovno i predano sprječavaju nezakonite migracije.

Ulazak - dobar za RH, EU i susjedne zemlje

Nakon što Komisija uputi pozitivnu ocjenu Europskom vijeću, pojasnio je predsjednik Plenković, slijedi rasprava u toj EU instituciji koju sačinjavaju predsjednici vlada ili državni poglavari svih zemalja članica. Dodao je da je teško predvidjeti kada će se donijeti ta odluka:

- Ali, mi ćemo raditi na tome da Hrvatska što prije pristupi schengenskom prostoru jer smatramo da je to dobro i za nas i za Europsku uniju, kao i za naše susjedne zemlje.

Schengen, Zakon o razvoju Vukovara, prioriteti našeg predsjedanja EU-om… Posjet Bruxellesu bio je vrlo koristan!

Chirac - prijatelj Hrvatske

Govoreći o ostalim aktivnostima, izdvojio je komemoraciju u čast bivšem predsjedniku Francuske Republike Jacquesu Chiracu, istaknuvši da je riječ o velikom francuskom političaru, državniku i humanistu, koji je bio privržen načelima Francuske Republike:

- Tako je djelovao i na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini. I zato mi je drago da sam bio s nizom aktualnih i bivših državnika na komemoraciji u Parizu. To je važna poruka s obzirom na njegov doprinos jačanju hrvatsko-francuskih odnosa.

Plenković na komemoraciji za Chiraca: Svijet je ispratio velikog državnika, a Hrvatska iskrenog prijatelja

Podsjetio je i na Chiracov posjet Zagrebu 2000. godine.

- Na tom je summitu zajedničkom deklaracijom tadašnjih 15 članica Europske unije i država jugoistoka Europe prvi put definirana europska perspektiva RH - rekao je Plenković, naglasivši da će poslije 20 godina, tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, biti organiziran sličan sastanak na vrhu.

Bista Mahatme Gandhija

Predsjednik Vlade i HDZ-a naveo je i da je na Bundeku sudjelovao na otkrivanju biste Mahatme Gandhija - u povodu 150. obljetnice njegovog rođenja.

Plenković: Gandhijeva poruka tolerancije i mira simbol je prijateljstva između Hrvatske i Indije

Naglasio je da je Gandhi veliki indijski političar i državnik, koji je svojom politikom nenasilja pridonio procesu dekolonizacije i stjecanju neovisnosti Indije 1947. godine:

- Mislim da je ova bista, dar indijskog predsjednika nakon što je proljetos prvi put u povijesti posjetio RH, važna poruka jačanja odnosa s jednom od dvije najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Briga za Hrvate u Crnoj Gori i Sloveniji

Plenković je podsjetio i na tri jučerašnja susreta s predstavnicima Hrvata izvan Hrvatske:

- Kroz rad Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te uz lokal-patriotizam ministra unutarnjih poslova (dr. sc. Davor Božinović podrijetlom je iz Tivta, iz Boke kotorske - op.ur.), moramo i dalje pomagati naše Hrvate u Crnoj Gori.

Brinemo o pravima i položaju naših sunarodnjaka u Crnoj Gori i Sloveniji & kontinuirano podupiremo hrvatsko iseljeništvo

Što se pak tiče Hrvata u Sloveniji, istaknuo je da se Hrvatska mora zalagati se da se njihov status u konačnici izjednači s onim koji slovenska manjina ima u RH.

Kontinuirana potpora Hrvatima izvan RH

Predsjednik Plenković važnim je ocijenio i susret s predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa Vinkom Sabljom, na kojem je rezimirano što sve Vlada poduzima u cilju jačanja odnosa između iseljene i domovinske Hrvatske:

- Pritom mi je posebno drago da je na današnjem dnevnom redu sjednice Zakon o državljanstvu, čime ispunjavamo jednu od zajedničkih ideja sa sastanaka Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske Vlade RH. Vjerujem da će promjene tog zakona biti izrazito pozdravljene i da će olakšati stjecanje državljanstva našim sunarodnjacima koji žive izvan Hrvatske.

A A A