Vijesti
13. 2. 2020.

Pomoć logorašima u tužbama protiv Srbije, 60. obljetnica smrti kardinala Stepinca, razvojni program za Split & kohezija!

(VIDEO) Na početku današnje, 206. sjednice Vlade, predsjednik Andrej Plenković izdvojio je nekoliko aktivnosti iz protekloga tjedna.

Nastavak borbe za kohezijska sredstva

Prije nekoliko dana predsjednik Vlade RH i HDZ-a & potpredsjednik Vlade i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić u Bruxellesu su se sastali s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom - u okviru konzultacija o novom Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) Europske unije.

Plenković iz Bruxellesa: Učinit ću sve da Hrvatska dobije odgovarajuća kohezijska sredstva!

Plenković je kazao da je taj sastanak bio nastavak razgovora koji su vodili u Zagrebu prije mjesec dana, kao i sastanka Prijatelja kohezije u Portugalu početkom mjeseca.

Prijatelji kohezije žele uhvatiti korak s najrazvijenijim članicama - Očekuju nas zahtjevni pregovori o europskom proračunu

Želimo da se u EU proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju kako bismo razvojno sustizali bogatije članice!

Hvatanje razvojnog koraka

- Sve su to pripreme za sastanak Europskog vijeća 20. veljače, na kojem će krenuti prvi pravi razgovori o sedmogodišnjem EU proračunu. Istaknuli smo sve ono što je relevantno za Hrvatsku, prije svega da su joj kao najmlađoj članici Unije, koja je koristila tek jednu financijsku perspektivu, ovaj drugi VFO & zadržavanje adekvatnih sredstava za kohezijsku i poljoprivrednu politika izrazito važni radi lovljenja razvojnog koraka s drugim zemljama srednje Europe.

AGENZIA NOVA: U pregovorima o 7-godišnjem EU proračunu snažno ćemo se boriti za hrvatske nacionalne interese!

Dodao je da su Hrvatskoj važna i sredstva za obrazovanje, inovacije, sigurnost, okoliš i ostale teme koje spadaju pod takozvanu modernizaciju europskog proračuna.

60. obljetnica smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca

Od ostalih aktivnosti izdvojio je sudjelovanje na obilježavanju 60. obljetnice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u Krašiću, mučenika i pravednika.

Još jednom se prisjećamo svega dobrog što je Stepinac, mučenik i pravednik, učinio za hrvatski narod i Katoličku crkvu

Prsten - neraskidiva veza & pripadnost

Izdvojio je i Poslovni forum koji je organizirala Udruga bosansko-hercegovačkih Hrvata „Prsten“, koja je snažna poveznica, ne samo gospodarska, između Hrvatske i BiH te naših sunarodnjaka s obje strane granice.

Tvrtke Hrvata podrijetlom iz BiH daju snažan doprinos našem BDP-u & zapošljavaju više od 11.000 ljudi!

Očuvanje nacionalnog identiteta i kulture

Zajedno s ministricom kulture, Plenković je ovog tjedna sudjelovao i na obilježavanju 178. obljetnice Matice hrvatske. Istaknuo je da se radi o važnoj nacionalnoj instituciji za očuvanje nacionalnog identiteta i kulture, a osobito hrvatskog jezika i književnosti.

Snažan smo partner i oslonac Matici hrvatskoj u čuvanju i jačanju nacionalnog i kulturnog identiteta!

Pomoć logorašima srpskih koncentracijskih logora

Početkom tjedna predsjednik Plenković primio je u Banskim dvorima predstavnike Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora iz vremena Domovinskog rata. S njima je razgovarao o, kako je istaknuo, jednoj vrlo zahtjevnoj, kompleksnoj i teškoj problematici s kojom su suočeni i dogovorili modalitete pomoći stručnih službi ministarstava u rješavanju tih problema.

Podrška Vlade RH u zaštiti prava i digniteta hrvatskih zatočenika srpskih koncentracijskih logora

Infrastrukturne investicije u Split

Na kraju je predsjednik Vlade RH i HDZ-a spomenuo i sastanak s izaslanstvom Grada Splita, na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, na kojem je bilo riječi o razvojnom programu za taj grad koji uključuje brojne infrastrukturne investicije.

Plenković i Krstulović Opara o projektima važnim za razvoj Splita

A A A