Vijesti
6. 5. 2022.

REČENO - UČINJENO! Ukidanje imuniteta članovima Vlade za sva koruptivna i kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti!

(VIDEO) Andrej Plenković na 117. sjednici Vlade RH: Kao mjeru jačanja borbe protiv korupcije, koju smo i najavili na početku 2. mandata, predlažemo pripadne izmjene Zakona o Vladi. Donijet ćemo i Kodeks ponašanja dužnosnika u izvršnoj vlasti kako bi se standardi postupanja i obnašanja dužnosti digli na najvišu moguću razinu. * Članstvo u eurozoni pomoći će nam da lakše prebrodimo globalnu krizu. Očekujem da Hrvatski sabor u svibnju usvoji Zakon o uvođenju eura, a da Europsko vijeće u lipnju i srpnju donese konačne odluke o ulasku RH. Euro ćemo uvesti 1. siječnja 2023. godine, dok dvojno iskazivanje cijena - u cilju preveniranja mogućih lovaca u mutnom - kreće već 5. rujna.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je, po običaju, aktualne teme.

VRO Bljesak & 4. gardijska brigada

Na početku je Andrej Plenković podsjetio na obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Bljesak 1. svibnja:

- U Okučanima smo, još jednom, iskazali zahvalnost hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima, koji su u toj veličanstvenoj operaciji oslobodili zapadnu Slavoniju. Ovom prigodom zahvaljujem ministrima Tomi Medvedu, Davoru Božinoviću i Mariju Banožiću na uspješnoj organizaciji obilježavanja, u sklopu kojeg smo vidjeli i impresivni Taktičko-tehnički zbor pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske, policije, Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja i civilne zaštite te naših vatrogasaca.

Iz Okučana: Jedna je povijesna istina - Hrvatska se u pravednome Domovinskom ratu obranila od velikosrpske agresije & oslobodila svoja okupirana područja

Prisjetio se i obilježavanja 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade „Pauci“, naglasivši pritom važnost kontinuiranog odavanja poštovanja postrojbama HV-a koje su sudjelovale u najvažnijim operacijama Domovinskog rata.

Hrabrost legendarnih „Pauka“ odraz je nepokolebljivosti hrvatskog naroda! I danas nas ispunjavate ponosom & zahvalnošću!

Članstvo u eurozoni u korist građana i gospodarstva

Potom se osvrnuo na sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, održanu u srijedu, na kojoj se raspravljalo o Konačnom prijedlogu „Zakona o eura“:

- Prijedlog je u drugom čitanju, očekujemo da će ga Hrvatski sabor uskoro usvojiti. U ovakvoj globalnoj krizi članstvo u eurozoni može biti samo benefit koji će nam omogućiti da lakše prebrodimo izazove koji nas čekaju.

Hrvatska spremna za euro!

5 milijuna eura za Ukrajinu

Predsjednik Plenković dan uoči ove sjednice Vlade RH sudjelovao je u Varšavi na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu:

- Na telefonskoj sjednici donijeli smo odluku o uplati dodatnih 4 milijuna eura za stanovništvo Ukrajine te upućivanju humanitarne pomoći u protuvrijednosti milijun eura. Lijekove i vodu donirale su tvrtke Atlantic Grupa, Belupa, Fortenova Grupa, Jadran-galenski laboratorij, PharmaS, Pliva i Podravka. Još jednom im zahvaljujem u ime Vlade.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

Jačanja borbe protiv korupcije

Pri kraju uvodnog obraćanja najavio je da će se na današnjoj sjednici prihvatiti i izmjene Zakona o Vladi:

- Kao mjeru jačanja borbe protiv korupcije, koju smo i najavili na početku 2. mandata, predlažemo Hrvatskom saboru da za članice i članove Vlade ukine imunitet za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je i usvajanje kodeksa ponašanja dužnosnika u izvršnoj vlasti kako bi se standardi postupanja i obnašanja dužnosti podigli na najvišu moguću razinu.

Postupci koji se vode za mandata naše Vlade znače samo jedno - ovo je vrijeme obračuna s korupcijom!

KAZNENI POSTUPCI BEZ ODOBRENJA

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica: „Ukidanjem imuniteta ministrima za kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti omogućit će se da se takvi postupci vode bez prethodnog odobrenja Vlade RH“.

Vlada nastavlja jačati mehanizme borbe protiv korupcije

A A A