Vijesti
11. 5. 2022.

Andrej Plenković - prvi hrvatski premijer na Cipru!

(PHOTO) SLUŽBENI POSJET. „Cijenimo podršku koju je Republika Cipar pružala te i dalje pruža našem ulasku u Schengen i eurozonu. Nastavljamo jačati ionako dobre, prijateljske odnose. Jedinstveni smo u potpori Ukrajini i osudi ruske agresije, a naše dvije države mogu pridonijeti energetskoj neovisnosti Europe. Ulogu u tome zacijelo će imati LNG terminal na Krku - čije ćemo kapacitete dodatno povećati. Ne samo za sebe, nego i za potrebe ostalih zemalja srednje Europe. Hrvatska može na sjevernom Jadranu postati čvorište za plin i naftu. Čast mi je biti prvi predsjednik Vlade RH koji je u povijesti posjetio Cipar“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a započeo je službeni posjet Republici Cipru u utorak radnom večerom koju je u Predsjedničkoj palači u Nikoziji organizirao njegov domaćin - državni poglavar Nicos Anastasiades.

U srijedu ujutro, uz državničke počasti, održana je ceremonija svečanog dočeka, nakon čega se Andrej Plenković tête-à-tête susreo s Anastasiadesom. Na zajedničkoj konferenciji za medije zahvalio je na pozivu „dobrom prijatelju, kolegi s kojim izvrsno surađujem u Europskom vijeću“.

Donosimo ključne Plenkovićeve poruke:

Podrška ulasku u Schengen i eurozonu

Čast mi je biti prvi hrvatski premijer koji je u povijesti posjetio Cipar. Cijenimo snažnu podršku koju je Cipar pružao te i dalje pruža ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu. Nastavljamo jačati ionako odlične i prijateljske odnose.

Slična vizija budućnosti EU-a

Dosljedna potpora Ukrajini i poštivanje međunarodnog prava, pomoć izbjeglicama i osuda brutalne ruske agresije, suradnja kroz EU MED, skupinu sredozemnih država koje su ujedno i članice Europske unije, borba protiv klimatskih promjena, energetska i zelena tranzicija, slična vizija budućnosti EU-a…  puno toga čvrsto povezuje Hrvatsku i Cipar.

Ekonomsku suradnju podići na razinu one političke

U studenom bismo trebali finalizirati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a već smo potpisali memorandum o jačanju gospodarske suradnje, koji bi trebali pratiti memorandumi o digitalnoj transformaciji i morskom prometu. U zadnje dvije godine smo se povezali i zračnom linijom, što je rezultiralo povećanjem broja turista.

Željeli bismo da naša politička usuglašenost u europskim temama preraste i u onu ekonomsku, postoji golemi prostor za širenje suradnje: petrokemijska, farmaceutiku i elektroenergetska industrija, IT sektor…

Zagreb lako shvaća što je važno Cipranima

Naše obje zemlje imale su teški put do neovisnosti - zbog čega Zagreb lako shvaća što je važno Cipranima. Hrvatska vam može ponuditi svoje iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

Veliki problemi zahtijevaju velika rješenja

Energetska kriza uslijed ruske agresije na Ukrajinu, koja je prouzročila rast cijena i u ostalim gospodarskim sferama, pogađa - svakog. Zato moramo raditi na zajedničkom europskom odgovoru. Veliki problem zahtijeva velika rješenja. RH i Republika Cipar uvijek su bili na istoj strani kad je riječ o najboljim rješenjima za EU.

Rusija je uvelike podcijenila hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda, ali i snagu europskog zajedništva

Energetska neovisnost Europe

I Hrvatska i Cipar, koji je zadnjih godina otkrio velika nalazišta plina u svom morskom okruženju, mogu pomoći energetskoj neovisnosti Europe. Cipar to može učiniti projektima energetske interkonekcije na istočnom Mediteranu te između sjevera Afrike i Europe, kao i plinovoda EastMed koji bi ga trebao povezati s Europom putem Grčke.

S naše strane, veliku će ulogu u postizanju europske energetske sigurnosti imati LNG terminal na Krku - čije kapacitete namjeravamo dodatno povećati. I to ne samo za potrebe RH, nego i za one ostalih zemalja srednje Europe. Hrvatska može postati energetsko čvorište na sjevernom Jadranu za plin i naftu. Europa mora pronaći novu, ali i dugoročno održivu alternativu ruskim energentima, po pristupačnoj cijeni.

ZA ravnopravnost Hrvata u BiH

Razgovarali smo i o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na BiH i potrebi osiguranja stvarne ravnopravnosti Hrvata u toj zemlji - u čemu Zagreb ima podršku Nikozije.

Potreban je dodatni angažman EU-a kako bi se postigao konsenzus o izmjenama izbornog zakona u BiH

ANASTASIADES: Povijesni posjet, hvala Hrvatskoj!

Ciparski državni poglavar posjet je nazvao povijesnim za odnose dviju zemalja koje će 2023. obilježiti 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa:

- Hvala Hrvatskoj, uvijek nas je podržavala u pokušajima pronalaska dugoročnih rješenja za mir na Cipru. Agresija na Ukrajinu Ciprane podsjeća na tzv. tursku mirovnu operaciju 1974. godine, u kojoj je okupirano 37% naše otoka.

S PREDSJEDNICOM PARLAMENTA

Premijer Plenković je dvodnevni službeni posjet - tijekom kojeg je i položio vijenac na spomenik Makariosu III., ciparskom arhiepiskopu i prvom predsjedniku koji se smatra ocem države - završio sastankom s predsjednicom Parlamenta Republike Cipra Annitom Demetriou.

- Razgovarali smo o političkoj suradnji dviju država. Dijelimo čvrsti stav o podršci Ukrajini koja brani svoju slobodu, ali i europske vrijednosti. U novim globalnim okolnostima, treba nam, kako već naglasih, snažna i jedinstvena EU, s velikim odgovorima na velike probleme.

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

A A A