Vijesti
3. 6. 2022.

Zbilja, dobar tjedan! Iskazali smo zadovoljstvo mnogobrojnim postignućima naše Vlade i naše stranke!

(VIDEO) Prvo postignuće. Europska komisija odobrila je ulazak RH u eurozonu. Drugo. U 1. kvartalu 2022. imamo rast BDP-a od čak 7%. Treće. Šuica je nova potpredsjednica EPP-a. Četvrto. EPP je na prijedlog HDZ-a usvojio rezoluciju o izbornoj reformi i ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH. Peto. Uz EU sredstva i potporu SAD-a Hrvatska će prerasti u energetsko čvorište za srednju Europu. Šesto. I u 6. godini mandata HDZ je dominantan, rejting nam raste prema svim anketama. Sedmo. PVRH Plenković bio je u Berlinu, u 1. službenom posjetu kancelaru Scholzu. Osmo. Dostojanstveno smo obilježili Dan državnosti - poručio je Branko Bačić nakon sastanka vodstva HDZ-a.

Nakon redovite zajedničke sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća te klubova zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, pred novinare je stao potpredsjednik naše stranke Branko Bačić.

Donosimo ključne poruke iz njegove izjave i odgovora na pitanja novinara:

8 POSTIGNUĆA

Imali smo uistinu dobar tjedan! Na sastanku nacionalnog vodstva HDZ-a Iskazali smo zadovoljstvo mnogobrojnim postignućima naše Vlade i naše stranke! Za ovu priliku navest ću njih - osam.

Ulazimo u europodručje

Prvo. Europska komisija odobrila je ulazak Hrvatske u eurozonu - euro ćemo uvesti 1. siječnja 2023. godine. RH je jedina među 7 ocjenjivanih članica EU-a ispunila svih 5 kriterija.

Europska komisija odobrila Hrvatskoj pristupanje eurozoni! Naša Vlada ostvaruje jedan od strateških ciljeva!

Ubrzani rast BDP-a

Drugo. U 1. kvartalu 2022. bilježimo, iznad svih očekivanja, gospodarski rast od čak 7%.

LIJEPA VIJEST: U 1. kvartalu 2022. gospodarski rast od čak 7% u odnosu na isto lanjsko razdoblje!

Sve je to potvrda - kako je i istaknuo predsjednik Andrej Plenković - predanog rada, odgovornog upravljanja javnim financijama i prijašnjih ekonomskih uspjeha: RH ima najveći broj zaposlenih od samostalnosti i nikad viši kreditni rejting, skočila je za čak 22 mjesta na svjetskoj listi konkurentnosti, izišla iz procedure makroekonomskih neravnoteža…

Izlazak Hrvatske iz procedure makroekonomskih neravnoteža potvrda je ozbiljne politike naše Vlade u ovih 6 godina!

Šuica - potpredsjednica EPP-a

Treće. Naša Dubravka Šuica izabrana je za potpredsjednicu Europske pučke stranke (EPP-a). Najviša je to dužnost koju je HDZ ikad imao u povijesti najjače političke grupacije u EU-u, čime se pokazalo i koliko se Hrvatska danas uvažava na europskoj razini.

Rezolucija o ravnopravnosti Hrvata u BiH

Četvrto. Na Kongresu EPP-a u Rotterdamu jednoglasno je usvojena, na prijedlog HDZ-a, rezolucija kojom se poziva na brzo donošenje izborne reforme u BiH, sukladno uvjetima za EU članstvo i odlukama Ustavnog suda BiH - koji, citiram, „uključuju ravnopravnost triju konstitutivnih naroda“.

Hrvatska - energetsko čvorište

Peto. Uz pomoć europskih sredstava i uz punu potporu Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatska će kroz program „RePowerEU“ - težak 300 milijardi eura - proširiti kapacitete LNG terminala te svojih plinovoda i naftovoda. Lijepa Naša prerast će u energetsko čvorište za srednju Europu!

Koliko god se zbog interesa Kremlja Milanović tome protivio, Hrvatska neće propustiti priliku da postane energetsko čvorište!

Rast HDZ-ova rejtinga

Šesto. I u 6. godini mandata dominantna smo politička snaga, popularnost nam raste prema svim istraživanjima. Građani prepoznaju naša postignuća, vide tko vodi ozbiljnu i odgovornu politiku.

CROBAROMETAR: HDZ-u snažno skočila potpora - Sunovrat SDP-a & Milanovića!

S njemačkim saveznim kancelarom

Sedmo. Nakon Rotterdama, premijer Andrej Plenković bio je u Berlinu, u prvom službenom posjetu saveznom kancelaru Olafu Scholzu. Njemačka snažno podupire naš ulazak u europodručje i Schengen, a i strateški plan da RH postane hub, ključna točka za opskrbu svojih susjeda, a i šire, energentima.

Iz Berlina: Njemačka snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje! Ta oba strateška cilja želimo ostvariti - istodobno!

Dan državnosti

Osmo. Dostojanstveno smo obilježili Dan državnosti 30. svibnja - dan koji smo vratili hrvatskom narodu!

U 4. desetljeću samostalnosti pred nama je daljnje unaprjeđivanje gospodarstva, podizanje standarda & lovljenje koraka s razvijenijim zapadnim zemljama

OPĆI SABOR HDZ-a 11. LIPNJA

Današnji sastanak bio je i pripremni - za sjednicu Središnjeg odbora HDZ-a 8. lipnja. A sjednica SO-a u funkciji je pak priprema za Opći (izborni) sabor HDZ-a 11. lipnja, na kojem ćemo završiti proces unutarstranačkih izbora. Izabrat ćemo, prema regionalnom ključu, 10 članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora - kako je to predviđeno Statutom HDZ-a.

XIX. OPĆI SABOR HDZ-a

Opći sabor, također, izmijenit će Statut HDZ-a. Predsjedništvo će djelovati u tri formata - izborno, uže i šire Predsjedništvo. Ujedno ćemo donijeti programsku deklaraciju o HDZ-u kao modernoj narodnjačko-demokršćanskoj stranku i o Hrvatskoj u četvrtkom desetljeću hrvatske samostalnosti. Tekst je u najvećoj mjeri usuglašen, a prije Općeg sabora deklaraciju treba prihvatiti i Središnji odbor.

NOVA MJERA ZA ZAŠTITU STANDARDA

S obzirom na porast cijena na svjetskom tržištu, Vlada RH namjerava opet intervenirati, iznova će regulirati visinu marže i trošarina za naftne derivate. Odluka bi se trebala donijeti u ponedjeljak.

A A A