Vijesti
3. 6. 2022.

Promptna pomoć nastradalom Hrvatskom zagorju, dodatne mjere za zaštitu standarda & Hrvatska kao energetsko čvorište

(VIDEO) Andrej Plenković na 122. sjednici Vlade RH: Suosjećamo sa sugrađanima koje je pogodila jaka tuča. U najkraćem mogućem roku sanirat ćemo štetu koja je u toj elementarnoj nepogodi nanesena poljoprivredi. * U ponedjeljak, na posebnoj sjednici, donijet ćemo nove odluke radi ublažavanja rasta cijena naftnih derivata. Resorna ministarstva razrađuju posljednje detalje. * U izmijenjenim okolnostima uslijed ruske agresije na Ukrajinu, našoj se zemlji nudi prilika koju nećemo propustiti - da proširenjem kapaciteta LNG terminala, plinovoda i naftovoda postanemo ključna točka za opskrbu srednje Europe energentima.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je, po običaju, aktualne teme.

Čvrsto stojimo uz pogođene sugrađane

Andrej Plenković u svom se uvodnom obraćanju najprije osvrnuo na goleme štete nastale uslijed nevremena koje je poharalo Hrvatsko zagorje:

- Solidarni smo sa sugrađanima koje je pogodila ekstremno jaka tuča. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković odmah je jutros posjetila područja koje je poharalo nevrijeme. Uništeni su proizvodni kapaciteti, trajni nasadi, plastenici, gospodarske zgrade, oprema… Vlada će učiniti sve što može kako bi se u najkraćem mogućem roku sanirale posljedice te elementarne nepogode, osobito one u poljoprivredi.

Ministrica Vučković obišla tučom pogođena područja: Pomoć će biti brza i olakšavajuća

I ova nesreća koja je pogodila Hrvatsko zagorje i dijelove Zagrebačke županije - dodao je - pokazatelj je opasnosti globalnih klimatskih promjena.

Obilježavanje državnih blagdana

U povodu 30. svibnja i Dana državnosti, hrvatski premijer naglasio je važnost obilježavanja državnih blagdana:

- Poštujući ih poštujemo vlastitu državu. Toga povijesnog 30. svibnja 1990. godine, nakon konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora, pokrenuti su svi procesi stvaranja slobodne države kakvu danas imamo.

U 4. desetljeću samostalnosti pred nama je daljnje unaprjeđivanje gospodarstva, podizanje standarda & lovljenje koraka s razvijenijim zapadnim zemljama

Hrvatska spremna za euro!

Nakon prošlotjednih vijesti o rastu BDP-a od 7% u 1. tromjesečju 2022. i utvrđivanja da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža, Plenković se osvrnuo na izvješće Europske komisije i Europske središnje banke o tome da Hrvatska ispunjava sve kriterije za članstvo u europodručju:

- Ulaskom u eurozonu postajemo dio zajednice zemalja s 2. najjačom valutom na svijetu! Pridružujemo se državama EU-a s najsnažnijim nacionalnim ekonomijama, a hrvatski građani i kompanije dobivaju povoljnije uvjete poslovanja i kreditiranja.

Europska komisija odobrila Hrvatskoj pristupanje eurozoni! Naša Vlada ostvaruje jedan od strateških ciljeva!

Dombrovskis prisnažio

To veliko postignuće Hrvatske potvrdio je i izvršni potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis svojim posjetom Zagrebu:

- Finalna odluka o našem pristupanju očekuje se sredinom srpnja, a euro ćemo usvojiti 1. siječnja. Time će Hrvatska postati zemlja koja će najmanje vremena provela u „čekaonici eura“ - Europskom tečajnom mehanizmu II.

Ulazak u europodručje donijet će opipljive koristi za hrvatske građane i gospodarstvo. Niže kamate, a viši životni standard!

LNG - pametno ulaganje & sjajna prilika

Plenković je izvijestio i o izvanrednom sastanku Europskog vijeća, na kojem je postignut dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije:

- Paket uključuje i zabranu uvoženja nafte, uz određene iznimke za zemlje koje naftu dobivaju isključivo naftovodima. U tim izmijenjenim okolnostima uslijed ruske agresije na Ukrajinu, našoj se zemlji nudi prilika da proširenjem kapaciteta LNG terminala, plinovoda i naftovoda preraste u energetsko čvorište za srednju Europu

Priliku koja joj se nudi Hrvatska neće propustiti! Postat ćemo ključna točka za opskrbu srednje Europe naftom & plinom!

Hrvatska svoju priliku neće propustiti! - zaključio je tu temu.

Koliko god se zbog interesa Kremlja Milanović tome protivio, Hrvatska neće propustiti priliku da postane energetsko čvorište!

Nedvojbena potpora Njemačke

Govoreći pak o susretu s njemačkim saveznim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu, Plenković ga je ocijenio jako dobrim i konstruktivnim:

- Hrvatska i Njemačka jačaju svoje odnose. Dvije smo prijateljske zemlje - trgovinska razmjena nam je na više od 6 milijardi eura, gotovo tri milijuna Nijemaca godišnje posjećuje Hrvatsku, dok u Njemačkoj živi oko pola milijuna Hrvata. Njemačka, nam je važan ekonomski i politički partner, pa tim više znači njena snažna, čvrsta i nedvojbena potpora Hrvatskoj za članstva u eurozoni i Schengenskom prostoru.

Iz Berlina: Njemačka snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje! Ta oba strateška cilja želimo ostvariti - istodobno!

Posjet Slavoniji & čestitka kraljici Elizabeti

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH potkraj uvodnog obraćanja dotaknuo se Dana Osječko-baranjske županije i svog posjeta Slavoniji:

- Svjedočio sam napretku brojnih projekata, kanaliziranih kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a posebnu važnost ima dovršetak koridora Vc.

Na kraju je u ime Vlade kraljici Elizabeti čestitao platinasti jubilej. Jučer je obilježila 70. obljetnicu vladanja u Ujedinjenoj Kraljevini.

A A A