Vijesti
7. 6. 2022.

Prijedlog rezolucije o BiH u njemačkom parlamentu ne može pridonijeti stabilnosti BiH!

Šef hrvatske diplomacije o dokumentu koji su zastupnici vladajuće lijeve koalicije uputili u Bundestag: „Rezolucija, s ovakvim tekstom i lošim porukama, neće pripomoći smirivanju međunacionalnih odnosa u BiH. A stabilna BiH u interesu je i Njemačke i cijele Europske unije. Hrvatska i dalje poziva partnere i saveznike da podrže postizanje dogovora o izbornoj reformi te ostaje najveći zagovaratelj integracije BiH u EU. A Marinko Čavara? On je častan i politički odgovoran čovjek koji voli svoju domovinu i poštuje Dayton“.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH napomenuo je, kao i premijer Andrej Plenković, da je u prijepornom prijedlogu rezolucije o BiH - koji je diktirala jedna ljevičarska grupacija - vidljiv i rukopis bošnjačkog lobija. 

Ravnopravnost Hrvata preduvjet je funkcionalnosti, stabilnosti & EU puta BiH. To svakodnevno ističem kao istinski prijatelj BiH!

Stabilna BiH u interesu i Njemačke

Pohvalivši nedavnu rezoluciju EPP-a o BiH, Gordan Grlić Radman je dodao da ovakav dokument njemačkom parlamenta, međutim, ne može pridonijeti stabilnosti te zemlje, u kojoj se sva tri konstitutivna naroda trebaju osjećati dobro:

- Rezolucija Bundestaga, s ovakvim tekstom i lošim porukama, neće pripomoći smirivanju međunacionalnih odnosa. A stabilna BiH u interesu je i Njemačke i cijele Europske unije.

Rezolucija Europske pučke stranke o izbornoj reformi u BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda

Šef hrvatske diplomacije podsjetio je pritom na razgovor koji su PVRH Plenković i on vodili s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom (SPD):

- Razgovarali smo jako dugo o BiH i njenoj višenacionalnoj prirodi te da je Hrvatska i dalje najbolji poznavatelj sebi susjedne zemlje i najveći zagovaratelj njene integracije u EU.

Iz Berlina: Njemačka snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje! Ta oba strateška cilja želimo ostvariti - istodobno!

Čavara - častan & politički odgovoran čovjek

Za Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH kojem su SAD uvele sankcije, ministar Grlić Radman je rekao da je častan i politički odgovoran čovjek koji voli svoju domovinu i poštuje Daytonsko-pariški sporazum.

HRVATI U BIH - NAJVEĆI ZAGOVORNICI ULASKA U NATO & EU

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćenjem je reagiralo na sankcije koje je SAD uveo Marinku Čavari. Sa Zrinjevca se poručuje da predstavnici hrvatskog naroda u BiH ne djeluju, kako je to ustvrdila američka administracija, protiv daytonskih postulata:

- Najava političkih stranaka u sklopu Hrvatskog narodnog sabora BiH da će unatoč neregularnosti aktualnog Izbornog zakona izići na opće izbore svjedoči o njihovom zauzimanju za stabilnost BiH, pogotovo s obzirom na iznimno teške geopolitičke okolnosti uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Hrvati su najveći zagovornici Daytona te ulaska BiH u NATO i EU.

Hrvatska i dalje poziva na dogovor

U priopćenju se ističe da Hrvatska i dalje poziva partnere i saveznike SAD i EU da podrže postizanje dogovora o izbornoj reformi, čemu se protive - odbijajući u Izborni zakon implementirati presude Europskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH - političke snage koje provode politike separatizma i unitarizma te destabiliziraju zemlju:

- Pravedna promjena Izbornog zakona osigurala bi pravo Hrvatima da biraju svoje legitimne političke predstavnike onako kako ih biraju i pripadnici druga dva konstitutivna naroda, a time bi se i osigurala stabilnost BiH.

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

A A A