Vijesti
4. 8. 2022.

Izvrsni rezultati turističke sezone - Hrvatska jedna od najpoželjnijih destinacija na Mediteranu!

Suradnjom s turističkim sektorom i pomoći koju smo dali za očuvanje radnih mjesta u Covid krizi, stvoreni su preduvjeti uspjeh u ovom za Hrvatsku važnom sektoru. Definirat ćemo okvir koji će pomoći da turizam bude održiv i cjelogodišnji, a od velikog će značenja biti i članstvo u Schengenu i europodručju te Pelješki most, budući da i krajnji jug sada postaje autodestinacija. Čestitam na dosad postignutim rezultatima u 2022! - poručio je predsjednik Andrej Plenković na sastanku s predstavnicima turističkog sektora u Petrčanima kod Zadra.

Predsjednik Vlade i HDZ-a održao je sastanak s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Razgovarali su o dosadašnjim turističkim rezultatima i daljnjim planovima za sezonu:

- Do sada smo ostvarili 10,7 milijuna dolazaka i 56,6 milijuna noćenja, što je 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine. Prema izvješću HNB-a, ove godine imali smo najuspješnije prvo tromjesečje u prihodima od stranih turista u povijesti Hrvatske. Iznosi fiskaliziranih računa za dosadašnji dio godine su 20 milijardi i 581 milijun kuna, što je 33 posto više nego 2019. godine.

Potpuni oporavak turizma!

Ciljevi sastanka bili su raspraviti trenutne okolnosti vezane za turističku sezonu i razjasniti pitanja koja su bitna kako bi ta grana hrvatskog gospodarstva dala još značajniji doprinos razvoju gospodarstva i rastu BDP-a:

- Podsjećam da je glavna stigma rekordne 2019. godine bila održivi turizam. Nakon te uslijedile su dvije pandemijske sezone koje su u potpunosti promijenile pogled na turizam. Međutim i unatoč pandemijskim godinama dosadašnji podaci iz ove sezone već ukazuju na to da se turizam u potpunosti oporavio.

Izvrsne brojke u turizmu: 90 posto dolazaka i 95 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019!

Pomoć države u Covid krizi

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković čestitao je svim djelatnicima u turističkom sektoru i istaknuo važnost turizma za Hrvatsku u nadolazećem periodu:

- Turizam jača fiskalni kapacitet za različite vrste intervencija tijekom jeseni, s obzirom na globalnu energetsku i prehrambenu krizu te inflatorne pritiske. Obzirom na izazovna vremena u kojima je trebalo očuvati radna mjesta Vlada je napravila ogromne iskorake isplativši 800 tisuća plaća za radnike u privatnom sektoru, a veliki dio tih sredstava isplaćen je upravo turističkome sektoru. To je bio potez koji je omogućio da hrvatske kompanije ostanu na nogama, radnici ostanu zaposleni, a hrvatske obitelji u egzistencijalnom smislu ne budu ugrožene.

Podsjetio je da je u godinama pandemije Vlada provela brojne aktivnosti kako bi osigurala siguran boravak u Hrvatskoj, što je i u takvim vremenima osiguralo odlične rezultate turističke sezone.

Nastavljamo s ulaganjima u razvoj hrvatskih otoka!

Schengen, eurozona & Pelješki most

Predsjednik Plenković se osvrnuo i na Strategiju razvoja turizma koja govori o konceptu cjelogodišnjeg turizma:

- Treba vidjeti što još možemo učiniti kako bi Hrvatska, s obzirom na konkurentska tržišta, osobito na Mediteranu, i dalje bila privlačna i omiljena destinacija brojnih turista. U ovoj godini napravljeni su ogromni iskoraci što se tiče članstva u europodručju i Schengneskom prostoru, koja su posebno važna upravo za turistički sektor. Veliki vjetar u leđa cjelokupnom turizmu daje i izgradnja Pelješkog mosta, čime i južni dio Dubrovačko-neretvanske županije uz ostatak Hrvatske postaje autodestinacija.

Na pola smo mandata 2. Vlade: Štitimo građane u krizi i ostvarujemo strateške ciljeve Hrvatske!

Stojimo iza hrvatskih građana & gospodarstva

Naglasio je kako je i najbolji kreditni rejting u povijesti posljedica ovih postignuća te poručio da će Vlada uvijek stajati uz turistički sektor:

- Ovakvi susreti prigoda su da se u fokus stave teme koje su od velike važnosti za turistički sektor kako bi Vlada mogla još više pomoći, pogotovo u kontekstu korištenja sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira i Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Najveći kreditni rejting u povijesti, uvođenje €, milijarde kuna za razvoj istoka Hrvatske, snažna potpora Švedskoj i Finskoj za ulazak u NATO & otvaranje Pelješkog mosta!

A A A