Vijesti
28. 10. 2022.

Za CNN: Na pravoj smo strani - povijest će to upamtiti!

PVRH Andrej Plenković: Summit Krimske platforme u Zagrebu bio je jasan signal da demokratski svijet poštuje teritorijalni integritet Ukrajine te da će joj pružati potporu sve dok se ruska vojska ne povuče sa svih privremeno okupiranih područja, uključujući Krim. * Iako su diplomatski kontakti uvijek korisni, čini mi se da Ukrajina i Rusija još nisu ni blizu pregovora. U tijeku je brutalna agresija, Rusija je privremeno okupirani dio Ukrajine ilegalno anektirala, a pritom planski razara civilnu infrastrukturu i raketira gradove. No unatoč žrtvama, Ukrajina je s druge strane odlučna, kao i Hrvatska tijekom velikosrpske agresije, da nikada neće pristati ustupiti ni pedalj svoga državnog teritorija.

„Zapad naoružava Ukrajinu, pa ukrajinske snage zahvaljujući tome napreduju na terenu. Time je ruski predsjednik sve više stjeran u kut i mogao bi pribjeći taktičkom naoružanju“ - napomenuo je CNN-ov voditelj na početku intervjua.

Pregovori? Ni blizu

Na pitanje misli li da je sada vrijeme za više diplomacije s Rusijom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a odgovorio je da na kraju svakog sukoba obično dođe do neke vrste diplomatskog ili mirnog političkog rješenja. Ali, s obzirom na trenutačno stanje, Ukrajina i Rusija još tome nisu ni blizu:

- U tijeku je brutalna agresija, okupiran je dio ukrajinskog teritorija koji je Rusija ilegalno anektirala, a pritom raketira gradove i planski razara civilnu infrastrukturu. Iako su diplomatski kontakti uvijek korisni, čini mi se da Ukrajina i Rusija još nisu ni blizu pregovora.

Plenković: Biti na strani Ukrajine moralan je i civilizacijski ispravan čin! Zelenski: Pozivam Vas u posjet Krimu čim ga oslobodimo!

Ni Lijepa Naša nije pokleknula

Andrej Plenković je napomenuo da, s druge strane, u razgovoru s ukrajinskim dužnosnicima nije vidio ni daleku mogućnost da bi itko od njih i pomislio na ustupanje i djelića okupiranog teritorija:

- To se ne može očekivati. Ukrajina je odlučna, kao i Hrvatska tijekom velikosrpske agresije, da nikada neće pristati ustupiti ni pedalj svoga državnog teritorija.

Slava Ukrajini, slava Hrvatskoj!

Nuklearno oružje? Užas

„Užasnuti smo!“ - odgovorio je Andrej Plenković na pitanje o mogućnosti razmatranja korištenja nuklearnog oružja:

- Od početka smo zabrinuti zbog korištenja konvencionalnog oružja, a kamoli taktičkog naoružanja i  prijetnji nuklearnim oružjem.

Samit Krimske platforme u Zagrebu

Istaknuo je da je sudjelovanje Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, na samitu Krimske platforme bilo jako važno jer je poslalo snažan signal predanosti SAD-a, zajedno s ostalim demokratskim državama, pružanju potpore Ukrajini:

- Jasan je stav svih sudionika na sastanku na vrhu u Zagrebu, a to su poštivanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta, vojna potpora i solidarnost, te na kraju mirovni pregovori o okončanju sukoba.

Jačamo savezničke odnose & nastavljamo suradnju u podršci Ukrajini!

Model mirne reintegracije

Postoje modeli integracije teritorija bez ispaljenog metka, poput mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja - napomenuo je:

- Već godinama se zalažem da se implementira ono što je Hrvatska učinila između 1995. i 1998. s prijelaznom upravom UN-a u istočnoj Slavoniji, kada je naš dotad okupirani teritorij integriran bez ijednog ispaljenog metka. Dakle, postoje modeli kojima se mogu riješiti slični sukobi bez prolijevanja krvi.

Ukrajina nije sama! Da, Hrvatska joj nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković za kraj je naglasio da će u povijesti ostati zapamćeno za što smo se zauzimali u ovim važnim vremenima:

- Iz Zagreba smo poslali jasnu poruku. Na pravoj smo strani - povijest će to upamtiti!

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

A A A