Vijesti
25. 1. 2023.

Vlada RH snažno pomaže gospodarstvo, a prijelaz na euro tehnički je prošao bez ikakvih problema. Stoga se i ostali akteri moraju ponašati odgovorno!

PVRH Andrej Plenković za Euronews: Bankomati su funkcionirali, nije bilo poteškoća ni sa sustavom plaćanja, država je odradila svoj posao, no dio je poslovnih subjekata neopravdano podigao cijene. Tražimo da ih vrate na stanje s kraja prosinca. * Hrvatska je 2022. imala inflaciju od 10.8%, što je samo posto iznad prosjeka eurozone, ali niže nego u državama središnje i istočne Europe koje ne koriste euro. Očekujemo njeno usporavanje. * EU nikada nije pokazala takvo jedinstvo i odlučnost kao sada u osudi Rusije i solidarnosti s Ukrajinom. Hrvatska nudi iskustvo mirne reintegracije Podunavlja, mislim da se taj model može primijeniti i na okupirane ukrajinske regije.

Na kraju sudjelovanja na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u švicarskom je Davosu dao intervju (i) za europski 24-satni televizijski/medijski kanal Euronews, koji donosi vijesti iz Europe i svijeta.

Intervju za CNN: Hrvatska ima sjajne turističke rezultate, čemu itekako pridonose fantastični uspjesi naših Vatrenih!

Andrej Plenković je govorio o povijesnom trenutku pridruživanja europodručju i Schengenskom prostoru, istaknuvši da je Hrvatska jedinu zemlju koja je to učinila na isti dan.

Povijesni dan! Od 1. siječnja za Hrvatsku ništa više nije isto!

Borba protiv neopravdanih poskupljenja

Napomenuo je da je prelazak Hrvatske na euro, u tehničkom pogledu za koji je bila zadužena država, prošao jako dobro i bez ikakvih problema:

- Bankomati su funkcionirali, bilo je dovoljno eurokovanica i novčanica.

Hrvatska u Schengenu i eurozoni! U ponoć podignute prve euronovčanice s bankomata & rampe na granici sa Slovenijom i Mađarskom!

Dodao je da je sustav plaćanja funkcionirao savršeno te da su bez poteškoća prošla i prva dva tjedna kad se moglo plaćati i kunama i eurima:

- Jedini nepogodan slučaj jest to da je dio gospodarskih subjekata neopravdano podigao cijene pod krinkom njihovog zaokruživanja cijena. Vlada ih sada pokušava uvjeriti da vrate cijene na razine s kraja prosinca 2022. godine.

U ovom vremenu kriza od svih aktera očekujemo solidarnost i odgovornost, a ne kratkovidno profiterstvo

Izdašni paket pomoći gospodarstvu

Upitan o zabrinutosti građana zbog rasta cijena nakon ulaska u eurozonu, hrvatski premijer odgovorio je da se kraj šest godina dugog puta Hrvatske prema članstvu poklopio s promijenjenim globalnim kontekstom i posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, što je utjecalo na inflaciju:

- Hrvatska je u prošloj godini, prema Državnom zavodu za statistiku, imala inflaciju od 10.8%, što je samo posto iznad prosjeka europodručja, no niže nego u državama središnje i istočne Europe koje ne koriste euro. Stoga vjerujemo da će se situacija smiriti i da će se stvari vratiti u normalu.

Osvrnuo se, također, na 3.6 milijardi eura vrijedni paket financijske pomoći države gospodarstvu iz 2022. godine:

- Budući da je država učinila sve što je mogla, pravedno je da se svi akteri u našem sustavu, uključujući i neke od gospodarskih subjekata - naglašavam neki, ne svi - ponašaju adekvatno.

U zahtjevnoj 2022. izdašnim smo mjerama zaštitili građane & ostvarili rast od 6%, dajući doprinos zajedničkom europskom suočavanju s globalnim izazovima!

Osuda ruske agresije & solidarnost s Ukrajinom

Govoreći o odgovoru Europe na rusku agresiju, Plenković je kazao da Europska unija nikada do sada nije pokazala takvo jedinstvo i odlučnost, uz jasnu i artikuliranu osudu Rusije i golemu solidarnost s Ukrajinom:

- Taj će sukob, kao i svi drugi, završiti za diplomatskim stolom. Europa mora nastaviti podržavati Ukrajinu.

Puna podrška ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju iznimni otpor ruskom agresoru!

Poručio je da Hrvatska može ponuditi svoje iskustvo mirne reintegracije Podunavlja, izdvojivši pritom, posebno za ruske medije, riječ „mirna“:

- To je bila fantastična operacija prije 25 godina i mislim da se taj model može primijeniti i na regije Donjecka i Luhanska.

EU put jugoistočne Europe

Predsjednik Andrej Plenković govorio je i o jugoistočnoj Europi, odbacivši zabrinutost kako bi tenzije na tom području mogle dovesti do destabilizacije:

- Nikada nije bilo više angažmana Europske unije na najvišoj razini u JI Europi nego 2022. godine. No moramo ostati oprezni i angažirani, a svi čelnici trebaju preuzeti odgovornost. Jer što su države stabilnije i bolje funkcioniraju, brži će biti njihov put prema Europskoj uniji.

Podupiremo europsku perspektivu zapadnog Balkana - U dugoročnom je interesu Hrvatske imati sigurno, stabilno i demokratsko susjedstvo

A A A