Vijesti
22. 4. 2023.

Prva skupina državljana RH primljena u Global Entry! Božinović u Bijeloj kući, State Departmentu, DEA-i, Pentagonu & Ministarstvu domovinske sigurnosti

PPVRH Davor Božinović iz Washingtona: Ispunili smo obećanje, Hrvatska je u našem mandatu ušla u privilegirani program bezviznog režima sa SAD-om! Malo je država steklo tu razinu povjerenja američke administracije. Produbljujući strateško partnerstvo i učvršćujući savezništvo, dogovorili smo daljnju suradnju na nizu područja: sigurnost, energetika, potpora Ukrajini u obrani od ruske agresije, euroatlantski put jugoistoka Europe, borba protiv antisemitizma i očuvanje sjećanja na Holokaust, zaštita granice od ilegalnih imigracija, suzbijanje kriminaliteta droga… SAD nas vidi kao predvodnika i model za suradnju s drugim europskim zemljama!

„Veliko je zadovoljstvo biti u Washingtonu i dovršiti posao koji smo obećali građanima, a to je da će Hrvatska u ovom mandatu, predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem, ući u program bez viza sa SAD-om“ - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova na svečanosti u američkoj Upravi za carinu i zaštitu granice, na kojoj je s prvom grupom hrvatskih državljana primljen u Global Entry.

Hrvatska među samo 4 europske države u Global Entry programu!

Privilegirani program bezviznog režima

U taj privilegirani američki program bezviznog režima do sada je ušlo tek 15 svjetskih država, od kojih su samo četiri europske, što je ujedno veliko priznanje Hrvatskoj za kvalitetu posla obavljenog pri ispunjavanju vrlo zahtjevnih uvjeta - nastavio je:

- Malo je zemalja steklo tu razinu povjerenja američke administracije da njihovi građani mogu biti u skupini najpouzdanijih putnika koji dolaze u SAD. Ovo je vrlo važan signal suradnje dviju savezničkih država i reputacijski iskorak za Hrvatsku.

Hrvatska i SAD njeguju tradicionalno dobre odnose, ali je sada otvoreno novo poglavlje. Produbljujemo naše strateško partnerstvo! - podcrtao je Davor Božinović.

Hrvatska je to zaslužila!

Predstavnik američke Uprave za carinu i zaštitu granice i voditelj programa Global Entry Rafael Henry kazao je da je Hrvatska, kao partner i saveznik, zaslužila da njeni građani povlašteno prelaze graničnu kontrolu prilikom dolaska preko 77 aerodroma u SAD.

Jačamo savezničke odnose & nastavljamo suradnju u podršci Ukrajini!

Sigurnost, energetika, potpora Ukrajini

Tijekom višednevnog posjeta SAD-u PPVRH Božinović u Washingtonu se susreo i s predstavnicima Bijele kuće, Pentagona i State Departmenta (Ministarstva vanjskih poslova).

- Iznova smo potvrdili da je Hrvatska jedan od najpouzdanijih američkih partnera. U cilju učvršćivanja savezništva dogovarali smo daljnju suradnju na nizu područja, od sigurnosti i energetike do potpore Ukrajini u obrani od ruske agresije - otkrio je Božinović nakon odvojenih sastanka s Jonom Finerom iz Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i Colinom Kahlom, podtajnikom za javnu politiku Pentagona (zamjenikom ministra obrane SAD-a - op. ur.).

Udvostručujemo kapaciteta LNG terminala. Hrvatska prerasta u europsko energetsko čvorište!

Dodao je da američki partneri prepoznaju Hrvatsku kao uzora i mentora na euroatlantskom putu država zapadnog Balkana, ali i kao čvorišta energetske sigurnosti jugoistoka Europe, prvenstveno zbog razvoja projekta LNG terminala na Krku:

- U razgovorima je prepoznata i uloga Hrvatske kao modela za poslijeratnu obnovu Ukrajine.

U State Departmentu se na te teme sastao s pomoćnicom državnog tajnika SAD-a za stanovništvo, izbjeglice i migracije Julliet Valls Noyes te zamjenikom pomoćnika tajnika za europske i euroazijske poslove Douglasom D. Jonesom.

Pozdravljen angažman RH u borbi protiv antisemitizma

Budući da RH ove godine (od 1. ožujka) predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), Božinović se sastao i s posebnom izaslanicom državnog tajnika za pitanja Holokausta Ellen Germain te s direktorom Američkog židovskog odbora (AJC) rabinom Andrew Bakerom:

- Američka strana pozdravlja angažman Hrvatske na međunarodnoj razini kao relevantnog vanjskopolitičkog čimbenika u borbi protiv antisemitizma i očuvanju sjećanja na Holokaust, na čemu ćemo nastaviti surađivati.

Povijest nam mora pomoći u izgradnji tolerantniijeg i humanijeg svijeta

U Ministarstvu domovinske sigurnosti …

Na sastanku sa zamjenikom državnog tajnika američkog Ministarstva domovinske sigurnosti Johnom Tienom Božinović je razgovarao, osim o učvršćivanju sigurnosnog partnerstva Hrvatske i SAD-a, i o pružanju daljnje pomoći Ukrajini:

- Američka strana cijeni sve što je Hrvatska vlada dosada učinila za Ukrajinu kroz vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć, uključujući i inicijative o podršci ukrajinskim braniteljima i razminiranju, o čemu Ukrajina i RH zajednički planiraju međunarodnu konferenciju u Hrvatskoj u listopadu ove godine.

Obljetnica oslobođenja Buče: Zločini moraju biti kažnjeni! Jer bez pravde nema trajnog mira

S pomoćnikom državnog tajnika za međunarodne poslove Ministarstva domovinske sigurnosti Robertom Paschalom dogovarani su konkretni oblici suradnje u zaštiti granice i podupiranju eurointegracija u jugoistočnoj Europi.

Zašto su SDP-ovci u Europskom parlamentu bili protiv toga da Hrvatska dobije europski novac za zaštitu granica? A pritom još i besramno lažu!

… i Agenciji za suzbijanje kriminaliteta droga

Davor Božinović posjetio je i Agenciju za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA), gdje se sastao s njenom upraviteljicom Anneom Milgram:

- Bila je to prilika da rekapituliramo sve što smo do sada zajedno napravili, a napravili smo puno, pogotovo u razotkrivanju kriminalnih skupina. Hrvatska je i tu pouzdani američki partner, SAD nas vidi kao predvodnika i model za suradnju s drugim europskim državama.. 

Borba protiv organiziranog kriminaliteta droga ne može se voditi lokalno ni regionalno, nego globalno - zaključio je Božinović.

A A A