Vijesti
22. 5. 2023.

S novim krugom porezne reforme neto plaće i broj zaposlenih nastavit će rasti, a nezaposlenost - padati!

(VIDEO) Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Još jednom bih otklonio laž da se 'otima' lokalnim jedinicama. Ukidamo prirez, da, ali će njihovi čelnici moći, ako drukčije ne znaju, povećati porez na dohodak onoliko koliko je prije iznosio prirez. Mnogi su ga gradovi već ukinuli, a dobro funkcioniraju. Država već sad doplaćuje mirovine, izmišljena je i teza da 'ugrožavamo mirovinski sustav'. Osim da ih poslodavci sami povećaju, drugog prostora nema da se podignu niže plaće. Nevjerojatno mi je da se oporba toliko protivi porastu primanja! Zadovoljni smo s nizom ekonomskih pokazatelja. Hrvatska ima rekordni broj radnih mjesta, 1.660.000, a manje od 100.000 nezaposlenih - prvi put još od 1982. godine!

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Raste broj radnih mjesta …

Izrazili smo zadovoljstvo nizom ekonomskih pokazatelja. Hrvatska ima rekordni broj radnih mjesta, njih 1.660.000, stopu zaposlenosti od 70.5%, a istodobno manje od 100.000 nezaposlenih - prvi put još od 1982. godine!

Ti nam podaci daju razloga za optimizam i svjedoče ne samo o oporavku, nego i o rastu tržišta rada i hrvatskog gospodarstva, čemu su znatno pridonijele i zaštitne mjere Vlade RH.

… rastu i plaće …

Minimalna neto plaća iznosi 560 eura, tj. 4.220 kuna, čime je dosegnula 50% prosječne neto plaće. Od listopada 2016. „minimalac“ je porastao za više od 70%!

Prosječna isplaćena neto plaća za ožujak 2023. iznosila je pak 1.130 ura, tj. 8.514 kuna. Od listopada 2016. porasla je za više od 50%, a u cijelome SDP-ovu mandatu za - 2.8%!

… raste i BDP

BDP nam je od 2016. naovamo porastao za 20 milijardi eura - za više od 5.000 eura po stanovniku. Sada je na 17.000 eura. Hrvatska će u ovom desetljeću loviti razvojni korak sa zemljama srednje Europe, u čemu će nam itekako pomoći nezapamćena EU sredstva za koja smo se izborili. Ona će biti zamašnjak i investicija i dizanja standarda.

REBALANS PRORAČUNA: Pomažemo građanima, čuvamo društvenu koheziju, ubrzavamo gospodarski rast & povećavamo plaće!

Nesposobni gradonačelnici glume žrtve

Cilj nam je da sa 6. krugom porezne reforme - koji je vodstvu HDZ-a predstavio ministar financija Marko Primorac - neto plaće, BDP i broj zaposlenih nastave rasti, a nezaposlenost padati!

Još jednom bih otklonio lažne, a često ponavljane teze da se „otimaju sredstva“ lokalnim jedinicama. Ukidamo prirez, da, ali će JLS-ovi moći, ako drukčije ne znaju, povećati porez na dohodak onoliko koliko je prije iznosio prirez. Mnogi su gradovi i općine već ukinuli prirez, a dobro funkcioniraju…

Na 3 načina povećavamo plaće, a ništa ne „otimamo“ lokalnim čelnicima! Nudimo im priliku da pridonesu porastu primanja svojih sugrađana!

Lokalnim smo čelnicima, dakle, delegirali ovlast da sami procijene žele li imati manju stopu poreza na dohodak i na taj način ostaviti više novca u džepovima sugrađana ili će imati veću stopu.

Oporba uporno protiv većih plaća

Potpuna je izmišljotina i tvrdnja da „ugrožavamo mirovinski sustav”. Država već sada doplaćuje dio mirovina iz poreza na prihod. Osim da ih poslodavci sami povećaju, drugog prostora nema da se podignu one niže plaće. Nevjerojatno mi je da se oporba toliko protivi porastu primanja naših sugrađana!

Najnesposobniji gradonačelnici & notorni provokatori najglasnije se protive povećanju neto plaća vlastitih sugrađana!

ITU - gradovima izravno 680 milijuna eura

Osvrnuli smo se i na veliki susret ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića s čelnicima svih sjedišta hrvatskih županija - kojima u ovoj financijskoj perspektivi iz ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) izravno ide 680 milijuna eura.

To je plan za urbani razvoj Hrvatske, to je još jedna potvrda koliko smo privrženi ravnomjernom regionalnom razvoju, decentralizaciji i projektnoj podršci za ulaganja koja će naše gradove staviti u kontekst dvaju globalnih procesa - digitalne transformacije i zelene tranzicije.

Erlić: Za razvoj 22 grada dodijeljeno 680 milijuna euraErlić: Za razvoj 22 grada dodijeljeno 680 milijuna eura

Ostaje 10 izbornih jedinica s po 14 zastupnika

Na sastanku smo razgovarali i o izbornim jedinicama, prijedlog zakonskih izmjena prezentirao je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica. Ostat će 10 jedinica, a u svakoj će se dalje birati po 14 zastupnika. Nismo ih „prekrojili“, nego samo modificirali onoliko koliko je bilo potrebno da odstupanja u broju birača budu unutar plus minus 2.5-3%. Hrvatski sabor donijet će zakonske izmjene na vrijeme i u skladu s demokratskom parlamentarnom procedurom.

U utorak ćemo koalicijskim partnerima prezentirati prijedloge i 6. kruga porezne reforme i izmjena Zakona o izbornim jedinicama.

Premoćni rejting

Naravno, zadovoljni smo zadnjima anketama, kontinuirano, sigurno i stabilno - i u 8. kalendarskoj godini u Banskim dvorima - HDZ ima dominantni rejting. 

CROBAROMETAR: HDZ skočio na gotovo 31%!

Dogovor sa sindikatima

Na sjednici je pozdravljen i dogovor sa sindikatima državnih i javnih službi o dodacima kolektivnih ugovora kojima je povećan regres za službenike i namještenike - sa 232 na 250 eura za nečlanove sindikata te na 300 eura za članove.

Veća materijalna prava! Potpisani su dodaci kolektivnih ugovora za državne i javne službe

A A A