Vijesti
8. 10. 2020.

U uvjetima pandemije treba vjerovati znanosti i Stožeru, a ne politikantskim nagađanjima i improvizirajućim savjetima!

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Diljem svijeta zaraženo je više od 36 milijuna osoba, a više od milijun je umrlo od koronavirusa. COVID-19 ozbiljna je prijetnja zdravlju i ljudskim životima. Relativiziranje te činjenice ima za izravnu posljedicu nepridržavanje zaštitnih mjera i neodgovorno ponašanje, čime se ugrožava ne samo zdravlje ljudi, nego i gospodarstvo. Zato je potrebno da budemo jedinstveni i poštujemo mjere kako bismo, kao i tijekom proljeća, bili uspješni u borbi protiv pandemije!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u uvodnom se obraćanju na sjednici osvrnuo na epidemiološku situaciju i rekordna 542 nova slučaja zaraze koronavirusom:

- To je najveći broj od početka pandemije, a ujedno je i najveći skok u jednom danu, čak 179 više od jučer. Pandemija se nažalost ubrzava. Samo jučer je u svijetu bilo rekordnih 343.000 oboljelih, dva puta više nego koncem lipnja. U Europi je dosad oboljelo preko 5.600.000 ljudi. Broj mrtvih je, nažalost, dosegao 228.000!

Zabrinjavajući trend u Hrvatskoj i Europi

Dodao je da se u Hrvatskoj zadnjih tjedan dana bilježi zabrinjavajući trend, i to nakon što se broj aktivnih slučajeva u tri tjedna od 5. do 29. rujna prepolovio, s gotovo 2.800 na manje od 1.200, dok se u većini europskih zemalja u tom razdoblju povećavao.

U zadnjih 10 dana broj aktivnih slučajeva je skočio za 1.000 i danas premašuje 2.200. Sličan je trend i u većini europskih zemalja, gdje se broj oboljelih značajno povećao - kazao je Andrej Plenković i kao primjere naveo Njemačku, Italiju, Španjolsku, Mađarsku, Grčku, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Francusku i Belgiju.

Ravnoteža između zdravlja & ekonomije i društvenog života

Podcrtao je da je potrebno poklanjati povjerenje znanosti i Stožeru, a ne povoditi se za politikantskim nagađanjima i improvizirajućim savjetima. Posebno jer je sve više hladnijih dana koji pogoduju širenju virusa. Ljudi će sve više vremena boraviti u zatvorenom, gdje je vjerojatnost zaraze veća:

- Stoga Stožer poduzima mjere kako bismo se što bolje mogli nositi s ovim izazovom. Cilj nam je pronaći ravnotežu između zaštite zdravlja, kao prioriteta, te funkcioniranja ekonomije i društvenog života. Bitno je da jedno ne ugrozi drugo, ali to ovisi od svakog od nas. Moramo biti jedinstveni u ovoj borbi i imati povjerenja u odgovornost građana.

Odgovornim ponašanjem pridonijeti ekonomskom patriotizmu

Znam da nikome nije ugodno nositi maske u zatvorenim prostorima - dodao je - no to je zaista važno, osobito ondje gdje se ne može ostvariti distanca. „Moramo to prihvatiti“:

- Održat ćemo gospodarsku aktivnost, gospodarstvo mora ići, ali istodobno je presudna osobna odgovornost svakog građanina i discipliniranost. Ta mala žrtva nauštrb komoditeta osigurava normalan rad i zdravlje. To je ključna formula uspjeha u ovoj borbi.

Nužno je, ističe, izbjegavati velika okupljanja, čak i kada je riječ o onim obiteljskim. Apelirao je na međusobnu solidarnost i poštovanje:

- Ako moramo održati gospodarstvo, ako moramo raditi, ići u škole, održavati funkcioniranje cijelog društva, potrudimo se da svatko od nas tome da svoj doprinos. Nužno je kroz odgovorno ponašanje pridonijeti ekonomskom patriotizmu.

„Listopad u ružičastom“

Plenković se danas nošenjem ružičaste vrpce na reveru pridružio međunarodnoj akciji „Listopad u ružičastom - mjesec borbe protiv raka dojke“, a jučer je obilježen i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Predsjednik Vlade i HDZ-a izvijestio je da su ostvareni bolji rezultati kroz provedbu Nacionalnog programa raka dojke.

Sudbonosni trenuci za budućnost Hrvatske

Jučer je obilježena i 29. obljetnica raketiranja Banskih dvora, a danas je Dan Hrvatskog sabora, u spomen na sjednicu 8. listopada 1991. na kojoj je Hrvatska proglasila neovisnost i raskinula sve formalne i pravne veze s bivšom državom:

- Prisjećamo se tih trenutaka koji su bili sudbonosni za budućnost Hrvatske i pretpostavka njenog međunarodnog priznanja.

Lovorov vijenac na 29. obljetnicu raketiranja Banskih dvora & pokušaja likvidacije dr. Franje Tuđmana

Dan Hrvatskog sabora - koji je 8. listopada 1991. donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ

Sjednica Europskog vijeća …

Od vanjskopolitičkih tema izdvojio je sjednicu Europskog vijeća održanu krajem prošlog tjedna u Bruxellesu te posjet državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Michaela Pompea. Europsko vijeće bilo je posvećeno jedinstvenom tržištu i vanjskopolitičkim temama, ali prije svega otvorenoj raspravi o zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

Bilateralni sastanci: povlačenje EU sredstava & brzi gospodarski oporavak, demografska revitalizacija, Schengen, uvođenje eura…

… sastanak s Michaelom R. Pompeom …

Razgovore s državnim tajnikom SAD-a ocijenio je vrlo dobrim te istaknuo da je napravljen ozbiljan korak unaprijed prema ukidanju viza za hrvatske državljane, kao i u pregovorima o Sporazumu za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja te uopće poboljšanje gospodarskih, političkih, sigurnosnih i obrambenih odnosa s najvećom svjetskom silom.

Pompeo & Plenković: Ukidanje viza i dvostrukog oporezivanja, LNG terminal & jača ekonomska suradnja RH i SAD-a!

Uskoro možemo očekivati da Sjedinjene Američke Države ukinu vize za naše državljane

… & potpredsjednikom ukrajinske Vlade

Hrvatsku je posjetio i potpredsjednik ukrajinske Vlade Reznikov s kojim su ponovo podijeljena iskustva koja Hrvatska ima u mirnoj reintegraciji Podunavlja, u kontekstu situacije u kojoj se Ukrajina trenutno nazali.

Potpora teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine & iskustva mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

Početkom tjedna održan je 11. sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama, na kojem je konstatiran veliki napredak u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Ugovoreno 16.53 milijardi kuna ili čak 88.16% ukupne alokacije za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem!

Predsjednik Plenković podsjetio je da je od zadnjeg sastanka Savjeta u Vukovaru ugovoreno više od 5 milijardi kuna projekata, što sve skupa iznosi 16:5 milijardi kuna ugovorenih projekata:

- Nastavljamo sa snažnom potporom naše Vlade prema pet slavonskih županija.

Slavonija je stavljena u fokus, više nije zadnja rupa na svirali kao u SDP-ovu mandatu!

BEROŠ: Privatna i javna okupljanja - glavni izvor zaraze

Na otvorenom dijelu sjednice Vlade raspravljeno je 14. točaka dnevnog reda. Na početku je ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj.

Kazao je da je današnji rekordni skok broja zaraženih od koronavirusa bio donekle očekivan s obzirom da su u zadnje vrijeme glavni izvor zaraze privatna i javna okupljanja bez pridržavanja epidemioloških mjera:

- Javna okupljanja i veća obiteljska druženja, na koje dolaze osobe s blagim simptomima infekcije, najčešći su uzrok razvoja mikrožarišta. Na taj način zaraza se nastavlja širiti dalje, unutar obitelji, radne sredine, domova za starije, vrtića, škola, zdravstvenih ustanova. Trenutačno postoje brojna tinjajuća žarišta u gotovo svim županijama. Može se i u narednim danim očekivati sličan trend, osobito ako se nastavi s nepridržavanjem mjera u javnom prostoru i svakodnevnom životu.

Nepridržavanje mjera - nepoželjno ponašanje

Beroš je poručio da je Nacionalni stožer spreman brzo djelovati u svim okolnostima, no prvenstveno apelira na pridržavanje postojećih mjera:

- Nepridržavanje mjera, uz istodobno ignoriranje respiratornih simptoma, osobito je nepoželjno ponašanje, u takvoj situaciji potrebno je postupati odgovorno. U Hrvatskoj su danas zabilježena rekordna 542 nova slučaja zaraze koronavirusom. Trenutačno je aktivno njih 2.206, a na bolničkom liječenju je 361 pacijent. U zadnjih tjedan dana u bolnice su zaprimljena 343 pacijenta, dok je otpušteno 255, pa broj hospitaliziranih postupno raste.

Mjesec borbe protiv raka dojke

I on je podsjetio je da je listopad mjesec posvećen borbi protiv raka dojke te istaknuo da je zahvaljujući programu ranog otkrivanja raka dojke i dobrom odazivu žena na preventivne preglede spašeno više od 6.000 života:

- Odaziv je trenutačno 60 posto, pa treba učiniti dodatni napor da se on poveća.

Konferencija Fight&Win – Kako se suprotstaviti raku?

A A A