Vijesti
9. 5. 2022.

4 velika socijalno-ekonomska postignuća, dominantni rejting HDZ-a & 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana

(VIDEO) Andrej Plenković o sastanku vodstva HDZ-a: Uz posjet Ukrajini, izdvojili smo četiri uspjeha naše Vlade prošlog tjedna: 1. RH ima rekordni broj zaposlenih: 1.599.510 ili 12.460 više nego u dosad najboljoj 2008. godini! 2. Podizanjem cenzusa, još 50.000 umirovljenika dobit će 'energetski dodatak'. Za njih ukupno 735.000 osigurali smo pola milijarde kuna. 3. Unatoč globalnoj krizi, zadržan je najviši kreditni rejting u povijesti. 4. Potpisani su kolektivni ugovori, iznova povećane plaće za 240.000 radnika. U tjednu u kojem ćemo dostojanstveno obilježiti 100. godišnjicu rođenja dr. Tuđmana izražavamo zadovoljstvo i rezultatima anketa. I u 6. godini mandata HDZ ima uvjerljivu potporu građana.

Nakon redovite sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Zastrašujući zločini ruskog agresora

Dolazak u razorene ukrajinske gradove Irpinj i Buču bolno nam je probudio sjećanja na najtragičnije događaje, na najstravičnije zločine tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku. Da je Kijev Zagreb, to bi vam bilo kao da su masovna ubojstva počinjena u Velikoj Gorici i Zaprešiću.

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

U Buči je tijekom ruske okupacije likvidirano oko 400 nenaoružanih civila, uglavnom starijih osoba. Ukrajinski svećenik pokazao nam je masovnu grobnicu u koja su tijela bacana. Nalazila se u dvorištu crkve.

Na pravoj strani povijesti i civilizacijskih vrijednosti

Hrvatska je na pravoj strani povijesti i civilizacijskih vrijednosti - nastavit ćemo i iz srca i iz načela pomagati Ukrajinu! Ne, posjet nije, kako pitate, bio koordiniran s Milanovićem. Otići u tu prijateljsku zemlju, žrtvu svirepe agresije, bila je moja dužnost kao premijera. Bila je to još jedna poruka potpore i solidarnosti s ukrajinskim narodom u borbi za slobodu, što predsjednik Volodimir Zelenski itekako cijeni. Rusija je pogazila sve vrijednosti međunarodnog prava.

Razgovori o zarobljenom hrvatskom državljaninu nastavljaju se na ministarskoj razini. Naravno da je Hrvatska u kontaktu i s ruskom stranom. Dvije države nisu prekinule diplomatske odnose. A bespilotna letjelica koja je pala na Zagreb? I o tome sam razgovarao s predsjednikom Zelenskim. Očekujemo pisano izvješće. Kao što znate, Ukrajina ističe da dron nisu lansirale njene snage.

Broj zaposlenih još će se povećavati

Osim posjetom Ukrajini i susretima s njenim državnim vrhom, izrazili smo zadovoljstvo i s četiri velika socijalno-ekonomska postignuća naše Vlade prošlog tjedna.

Prvo: Hrvatska ima rekordni broj zaposlenih osoba, tj. evidentiranih osiguranika na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Njih 1.599.510 - ili 12.460 više nego u dosad najboljoj 2008. godini! S obzirom da dolazi turistička sezona broj zaposlenih još će se povećavati.

Energetski dodatak za 735.000 umirovljenika

Drugo: podizanjem praga za isplatu 'energetskog dodatka' - s 4.000 na 4.100 kuna mjesečne mirovine - još oko 50.000 umirovljenika moći će ostvariti pravo na tu novčanu pomoć. U tu svrhu, za ukupno 735.000 umirovljenika osigurali smo gotovo pola milijarde kuna. Podsjetimo, ta jednokratna novčana naknada dio je našeg paketa radi sprječavanja udara na standard građana uslijed poskupljenja energenata u cijelom svijetu.

Visoki ugled u međunarodnim financijskim krugovima

Treće: usprkos globalnoj krizi uslijed ruske agresije na Ukrajinu, agencija Fitch zadržala nam je najviši kreditni rejting u povijesti zemlje. Hrvatska uživa visoki ugled u međunarodnim financijskim krugovima - koji posebno valoriziraju to što ispunjavamo sve uvjete za ulazak u europodručje.

Hrvatska zadržala najviši kreditni rejting u svojoj povijesti - Potvrda pravog smjera & dokaz snažnog gospodarskog oporavka!

Novo povećanje plaća za 240.000 radnika

I četvrto: potpisivanje kolektivnih ugovora sa sindikatima državnih i javnih službi te time novo povećanje plaća za 240.000 radnika. Osnovica će porasti za 4%, a povećane su i naknade za prijevoz te sistematske preglede. Socijalni dijalog nastavljamo potkraj rujna.

Potpisan kolektivni ugovor - osnovica plaće u javnim i državnim službama raste za 4%!

HDZ ima uvjerljivu potporu građana

Na početku tjedna u kojem ćemo s nizom događaja dostojanstveno obilježiti 100. godišnjicu rođenja dr. Franje Tuđmana te se prisjetiti povijesne uloge prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a iskazali smo zadovoljstvo, prema svim istraživanjima, i s dominantnim rejtingom naše stranke.

CRO Demoskop: HDZ raste! „NE Možemo“ kontinuirano pada, a MOST - tone!

I u 6. godini mandata, što je rijetki slučaj u Europi, HDZ ima uvjerljivu potporu građana. To nam je priznanje, ali i poticaj da još snažnije i odlučnije nastavimo rješavati izazove koji su pred nama i raditi na dobrobit zemlje.

CROBAROMETAR: HDZ raste - jači smo od čitave ljevice skupa!

Euro kao službena valuta

Hrvatski sabor trebao bi ovog petka izglasati Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH. Vjerujem da će Europsko vijeće u lipnju i srpnju donijeti finalne odluke o našem ulasku u eurozonu te da ćemo 1. siječnja službeno uvesti euro.

Hrvatska spremna za euro!

Rebalans državnog proračuna

Na sjednici Vlade RH u četvrtak usvojit ćemo prijedlog rebalansa državnog proračuna. Idemo u rebalans uzimajući u obzir energetsku krizu, dogovor sa sindikatima i rashode u zdravstvu. I do sada smo preraspodjelama uspijevali pokrivati sve zahtjeve i potrebe koji su se postavljali pred nas.

Nalog ministrima financija i gospodarstva

Cijene goriva, nažalost, opet će porasti, no važno je imati na umu kako bi bez Vladinih mjera dizel bio skuplji za gotovo dvije kune, a eurosuper za kunu i 26 lipa.

Naložio sam ministru gospodarstva i ministru financija da vide što bi se još moglo učiniti s obzirom da zadnja dva-tri tjedna rastu cijene goriva na referentnom mediteranskom tržištu, a time i kod nas.

Zdravstveno pitanje na koje trebaju odgovoriti liječnici

Slučaj trudnice Mirele Čavajde nije političko, već zdravstveno pitanje - na koje trebaju odgovoriti struka i liječnici. Podsjećam da je Ustavni sud čekao 27 godina kako bi, na temelju inicijative pojedinca iz 1991. godine, donio odluku o tom zakonu. Odluka je jasna - ona govori samo o određenim modifikacijama zakona u pogledu informacija, ali se ne traži nikakva supstantivna promjena.

Žene u Hrvatskoj imaju pravo na pobačaj, nema zabrane. Istodobno, nikome se ne može oduzeti pravo na priziv savjesti. Ta dva prava koegzistiraju. Vlada u ovom trenutku nema namjeru mijenjati zakon koji regulira prekid trudnoće.

A A A