Vijesti
10. 5. 2022.

Vlada RH & HBK: Predanost dijalogu Katoličke Crkve i države, daljnja pomoć Ukrajini kao žrtvi agresije & Hrvati u BiH!

PVRH Andrej Plenković: „Hrvatska odlučno stoji uz ukrajinski narod, pružala je i pružat će snažnu financijsku, humanitarnu i svaku drugu pomoć Ukrajini“. I hrvatski biskupi i članovi Vlade istaknuli su važnost daljnjeg zauzimanja za ravnopravni položaj Hrvata i boljitak cijele zemlje. Sastanak u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je uoči posjeta državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj.

Na redovitome polugodišnjem sastanku Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s članovima Vlade RH izražena je predanost nastavku dijaloga Katoličke Crkve i države o brojnim društvenim temama.

Odlučno uz ukrajinski narod

Razgovaralo se o daljnjoj pomoći Ukrajini, žrtvi agresije, te pružanju potrebne skrbi izbjeglicama, kao i posljedicama ruske invazije i kršenja međunarodnog prava za cijelu Europu. U tom kontekstu, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izvijestio je o svom posjetu Ukrajini u povodu Dana Europe te sastancima s njenim državnim vrhom.

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

Naglasio je da Hrvatska odlučno stoji uz ukrajinski narod, da je Vlada dosad pružila snažnu financijsku, humanitarnu i svaku drugu pomoć Ukrajini te da odlučno podupire njezin europski put - što će i nastaviti činiti.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

Zauzimanje za mir i što brže okončanje rata

Predstavnici HBK - na tragu snažnih nastojanja pape Franje - istaknuli su važnost poduzimanja napora radi postizanja mira i što bržeg okončanja rata koji je izazvao brojne ljudske žrtve te velika materijalna razaranja. Pozdravili su dosadašnje napore Hrvatske u tome smjeru te iskazivanje solidarnosti i pružanje pomoći kako izbjeglicama koji su došli u našu zemlju, tako i ljudima pogođenim ratom u samoj Ukrajini.

U tome smislu izrazili su potrebu nastavka angažmana države i cijeloga društva. Pritom su podsjetili na ulogu Hrvatskog Caritasa te nadbiskupijskih i biskupijskih Caritasa koji su se od prvoga dana rata uključili u pomaganje izbjeglicama i prikupljanju i slanju pomoći u Ukrajinu.

Doprinos Caritasa od iznimne je važnosti, posebno u ovo vrijeme goleme humanitarne i izbjegličke krize uslijed agresije na Ukrajinu!

Stvarna ravnopravnost Hrvata za boljitak BiH

Sugovornici su se na sastanku osvrnuli na aktualnu situaciju u BiH te istaknuli važnost daljnjeg zauzimanja za ravnopravni položaj hrvatskog naroda i boljitak cijele zemlje.

Neprihvatljivo je da jedan konstitutivni narod nadglasava drugi te mu nameće političke predstavnike!

Posebno su prepoznata nastojanja Katoličke Crkve u BiH radi očuvanja identiteta hrvatskog naroda te zalaganja za dijalog i mirni suživot među svim narodima i građanima BiH, kao i niz projekata Vlade koji su od značaja za Hrvate u BiH.

Zaštita standarda hrvatskih građana

Uzimajući u obzir inflatorne pritiske te porast cijena energenata, predsjednik Vlade predstavio je poduzete mjere i aktivnosti za ublažavanje udara na standard hrvatskih građana i obitelji, s osobitom brigom o onima koji su najugroženiji u društvu.

Ublažavanje rasta cijena struje i plina: na snagu stupa 5 milijardi kuna vrijedan paket mjera za zaštitu standarda hrvatskih građana!

Razgovaralo se i o daljnjoj suradnji u procesu obnove sakralnih objekata te korištenju sredstava u okviru Državnog proračuna i Fonda solidarnosti EU-a za potrebe obnove nakon potresa.

Svi članovi Stalnoga vijeća HBK

Na sastanku su sudjelovali svi članovi Stalnoga vijeća HBK - predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Komisije HBK za odnose s državom splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i pulske biskupije Dražen Kutleša, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Uz njih na sastanku je sudjelovao i generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak.

POSJET PIETRA PAROLINA

Sastanak u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je uoči posjeta državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj, s kojim će se sastati i predsjednik Vlade Andrej Plenković te razgovarati o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Svete Stolice.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

A A A