Vijesti
12. 5. 2022.

Izvrsna suradnja s Vatikanom, obostrana predanost ravnopravnosti Hrvata u BiH & prekid ruske agresije!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom: Cijenimo podršku koju Vatikan svojim autoritetom pruža ravnopravnosti konstitutivnih naroda i funkcionalnosti BiH - što se može postići jedino izbornom reformom. Želimo da se ispravi nepravda kojoj su izloženi Hrvati u BiH. * Odnosi RH i Svete Stolice postojani su, snažni. Izrazili smo zadovoljstvo ugovorom Vlade RH i Hrvatskog Caritasa. * Osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu. Zauzimamo se za prestanak invazije i sukoba, a mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja najbolji je primjer kako bi sporazum iz Minska mogao zaživjeti. Cijenimo napore Svetog Oca za postizanje mira.

Kardinal Parolin boravi u službenom posjetu Hrvatskoj uoči 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju država te 25. godišnjice ratifikacije „Vatikanskih ugovora“. Nakon sastanka u Banskim dvorima, državni tajnik Svete Stolice i predsjednik Vlade RH obratili su se javnosti.

3. službeni od ukupno 4 Parolinova posjeta

Istaknuvši da je ovo već treći službeni od ukupno četiri posjeta kardinala Parolina Hrvatskoj, Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo nastavkom kvalitetnog dijaloga o svim bitnim temama.

Nastavak izvrsnih odnosa između Svete Stolice i Hrvatske!

Dodao je da su odnosi Hrvatske i Svete Stolice snažni i postojani:

- Suradnja je izvrsna, što se pozitivno reflektira i na odnos između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije, koje održavaju redovite šestomjesečne susrete razmatrajući sve što je od interesa i za Katoličku crkvu u Hrvatskoj, i za Vladu, i za građane.

Vlada RH & HBK: Predanost dijalogu Katoličke Crkve i države, daljnja pomoć Ukrajini kao žrtvi agresije & Hrvati u BiH!

Kršćansko načelo solidarnosti

Podsjetio je ovom prigodom i na nedavno potpisani ugovor između hrvatske Vlade i Caritasa, koji će sada biti u još kvalitetnijoj poziciji da ispunjava svoju društvenu humanitarnu misiju pomaganja najugroženijima:

- Vlada kroz sve svoje politike uzima u obzir kršćansko načelo solidarnosti i vodi računa o onima kojima je u krizi potrebno dodatno pomoći.

Doprinos Caritasa od iznimne je važnosti, posebno u ovo vrijeme goleme humanitarne i izbjegličke krize uslijed agresije na Ukrajinu!

Nužna promjena Izbornog zakona u BiH

Na sastanku je bilo riječi i o međunarodnim temama. Razgovarali su o situaciji u Bosni i Hercegovini, u kojoj su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda.

Predsjednik Plenković je istaknuo da je Hrvatskoj važna jednakost i ravnopravnost hrvatskog naroda, napomenuvši da se to može ostvariti samo promjenom Izbornog zakona koji Hrvatima sad onemogućuje izbor svojih legitimnih predstavnika.

Potreban je dodatni angažman EU-a kako bi se postigao konsenzus o izmjenama izbornog zakona u BiH

Izrazivši potporu naporima međunarodne zajednice, Plenković je naglasio da se Hrvatska i sama angažirala po pitanju postizanja kompromisa i konsenzusa u cilju ispravljanja nepravde zbog koje Hrvati nisu ravnopravni s ostalim konstitutivnim narodima u BiH:

- Na tom ćemo tragu nastaviti naše napore, činiti sve da se isprave te loše postavke na način koji će Hrvatima što prije omogućiti ravnopravnost. Hrvatska se nada političkoj i diplomatskoj potpori Svete Stolice, cijeneći utjecaj koji ona ima.

S papom Franjom o položaju Hrvata u BiH: Sveta Stolica dobro zna stajalište RH & shvaća koliko je to nama važno

Zauzimanje za mir & pomoć Ukrajini

Predsjednik Vlade i HDZ-a prenio je jasan stav Hrvatske o osudi ruske agresije na Ukrajinu te kršenja međunarodnog prava i poretka:

- Hrvatska pomaže Ukrajini i prijateljskom ukrajinskom narodu diplomatski, vojno, humanitarno i gospodarski. Činit ćemo to i dalje. Isto tako, zalažemo se za mir i prestanak sukoba. Zato smo i govorili godinama da je model Hrvatskog Podunavlja najbolji primjer kako bi sporazum iz Minska mogao zaživjeti i dovesti do mirne reintegracije okupiranih područja Ukrajine.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

Naglasio je da Hrvatska cijeni napore Svete Stolice i Svetoga Oca za postizanje mira.

KARDINAL PAROLIN: Za ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH!

Državni tajnik Parolin je podsjetio da je Sveta Stolica bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Republike Hrvatske te da je potakla i druge države na priznanje:

- Naši su odnosi doista jako dobri. Pozdravljam redovite polugodišnje sastanke Vlade i Hrvatske biskupske konferencije na kojima se ažurno rješavaju sva pitanja, izravno i bez posredništva. To je sjajan način za njegovanje postojećih dobrih odnosa. Pozdravljam i ugovor između Vlade i Caritasa, koji ponovno svjedoči o uzajamnosti Katoličke Crkve i hrvatske države u skrbi za dobrobit društva.

Podizanje svijesti u međunarodnoj zajednici

Istaknuo je potom da je Svetoj Stolici „izrazito važno sve što se događa u BiH „:

- Zalažemo se za to da se doista prepozna konstitutivnost sva tri naroda. Tome smo cilju predani. Ministar vanjskih poslova Svete Stolice upravo je zbog toga boravio u BiH - kako bi i na razini međunarodne zajednice bilo jasno koliko nam je važno to pitanje. Riječ je o podizanju svijesti o opasnostima koje ovakva situacija nosi za stabilnost čitave zemlje i regije.

Govoreći o ratu u Ukrajini, izrazio je zabrinutost Svete Stolice zbog goleme humanitarne krize. Kazao je da se Sveti Otac zalaže za prekid vatre i nudi svoje posredništvo u pregovorima kako bi se došlo do mirnog rješenja.

GOVOR KARDINALA PAROLINA U HRVATSKOM SABORU

Uoči sastanka s hrvatskim premijerom, državni tajnik Svete Stolice obratio se Hrvatskom saboru:

- Hrvati su duboko ukorijenjeni u iskustvo vjere, u Katoličku Crkvu. Vaši sveci i blaženici nadahnjuju narod svojim primjerom: bl. Ivan Merz, sv. Leopold Mandić, sv. Nikola Tavelić... Pozivam vas da u ovim ratnim vremenima u Europi u svojim molitvama pomoć tražite i od bl. Alojzija Stepinca! Odnosi Hrvatske i Svete Stolice oduvijek su bili iskreni, uvijek smo stajali uz svoj ljubljeni hrvatski narod - i u najtežim trenucima Domovinskog rata, u presudnim trenucima borbe za slobodu!

Sastanak s Jandrokovićem

Prije obraćanja, kardinal Parolin sastao se s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Dvojica sugovornika iskazala su zadovoljstvo izrazito dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, temeljenima na čvrstim i povijesno dugim vezama.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina

A A A