Vijesti
25. 8. 2022.

O 9 milijardi eura za razvoj Hrvatske, ublažavanju posljedica energetske krize & zaštiti pilota i istine o Domovinskom ratu

(VIDEO) Andrej Plenković na 143. sjednici Vlade RH, 3. ovog tjedna: Kroz Sporazum o partnerstvu s RH, koji je jučer odobrila Europska komisija, imat ćemo na raspolaganju golemi EU novac za koheziju, za daljnje hvatanje koraka s razvijenijim državama i ravnomjerni razvoj svih krajeva Lijepe Naše. * Zahvaljujući našim prijašnjim intervencijama, već sada kućanstva plaćaju 10 puta jeftiniju struju od tržišne cijene. Finaliziramo novi, cjeloviti paket mjera za zaštitu standarda - vodimo računa i o građanima i o gospodarstvu i o javnom sektoru. Optužnice iz Srbije politički su motivirane i montirane. Beograd će se kad-tad morati suočiti sa svojom prošlošću, s povijesnom istinom o velikosrpskoj agresiji. Hrvatska je vodila pravedni, obrambeni i oslobodilački rat!

Nakon telefonske sjednice u ponedjeljak, na kojoj je fiksirana cijena plavog dizela, i tematske u srijedu, na kojoj je usvojeno 65 zakona vezanih za uvođenje eura u Hrvatskoj, održana je i 3. ovotjedna sjednica Vlade RH, ona redovita.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je, po običaju, aktualne teme.

4 prioriteta uoči uvođenja eura

Andrej Plenković je na početku izvjestio o održanoj sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute i tematske sjednice Vlade:

- U narednom razdoblju, koje prethodi formalnom uvođenju eura, imamo četiri prioriteta: zaštita potrošača, pravna sigurnost kroz zakonodavnu prilagodbu, opskrba banaka, poduzeća i građana novcem te informiranje o prednostima ulaska u europodručje.

Članstvom u eurozoni ulazimo u krug ekonomski najrazvijenijih zemalja Europe. Euro nam jamči veću sigurnost & bolju zaštitu od kriza i vanjskih šokova!

Ukupno 25 milijardi eura iz EU-a

Jučer je Europska komisija odobrila Partnerski sporazum s Hrvatskom, sa sadržanim nacionalnim prioritetima koji će se financirati iz Višegodišnjeg financijskog okvira - također je izvijestio Plenković:

- Imat ćemo na raspolaganju golemih 9 milijardi eura europskih sredstava za koheziju, za daljnje hvatanje koraka s razvijenijim članicama EU-a i za ravnomjerni razvoj svih krajeva Lijepe Naše. Podsjećam da je, zajedno s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, ukupno u ovom desetljeću Hrvatskoj na raspolaganju oko 25 milijardi eura.

Europska komisija odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom - Dobivamo 9 milijardi eura za daljnje hvatanje koraka s razvijenijim članicama EU-a!

Još jedan paket za zaštitu standarda

Govoreći o cijenama energenata, naglasio je da će Vlada i dalje, kao i do sada, reagirati što se tiče cijena naftnih derivata te je najavio novi paket mjera za ublažavanje posljedica energetske krize:

- Većina hrvatskih građana zacijelo nije ni svjesna da je njihov mjesečni račun za struju, zahvaljujući našim prijašnjim intervencijama, već sada 10 puta jeftiniji od tržišne cijene. Ali, suočeni s inflatornim pritiscima koje je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu, nastavljamo voditi politiku zaštite standarda i omogućavanja normalnog funkcioniranja nacionalne ekonomije.

Proširenje LNG terminala i novi plinovod, ukidanje PDV-a na solarnu energiju, novi paket mjera za zaštitu standarda & sjajna turistička sezona!

Nadležni resori finaliziraju novi, cjeloviti 'paket' za ublažavanje posljedica energetske krize, mjere će biti dobro kalibrirane i pravedne te voditi računa i o hrvatskim kućanstvima i o gospodarstvu i o javnom sektoru - istaknuo je Plenković.

Optužnice iz Srbije politički motivirane

Komentirajući optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine protiv civila tijekom Oluje, podsjetio je da su se prije nekoliko mjeseci sastali s optuženim pilotima i poručili im da će ih snažno zaštititi: 

- Optužnice iz Srbije, o kojima ni dandanas nismo primili službenu informaciju, politički su motivirane i  montirane. Iznova jasno ističemo da ćemo zaštititi naše pilote iz Oluje, naše branitelje, a Srbija će se kad-tad morati suočiti sa svojom prošlošću, s povijesnom istinom o agresiji i posljedicama Miloševićeva velikosrpskog režima. Hrvatska je vodila pravedni, obrambeni i oslobodilački Domovinski rat!

Hrvatska, kao žrtva velikosrpske agresije, vodila je pravedni, obrambeni & oslobodilački rat! I dalje ćemo nepokolebljivo štititi tu povijesnu istinu!

Osuda zločina totalitarnih režima

Osvrnuvši se na kraju svog uvodnog izlaganja na obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković ponovio je jasni, konzistentni stav o osudi svih zločina počinjenih u različitim totalitarnim režimima u našoj povijesti.

Nedvosmislena osuda svih zločina, jasni otklon od svakog totalitarizma & kultura sjećanja na sve nevine žrtve

A A A