Vijesti
14. 9. 2022.

Niže cijene goriva i ukapljenog plina u bocama, potrošačka košarica pojeftinila za 30 posto!

(VIDEO) PPVRH Tomo Medved na 149. sjednici Vlade RH: „Naš sveobuhvatni, snažni, solidarni i pravedni paket zaštitnih mjera pratit će posebni porez na ekstraprofit. Uvest ćemo ga do kraja godine kako bi svi dionici dali svoj doprinos u ovoj globalnoj krizi, a ne kako bi u njoj dodatno zarađivali. * Prosvjed je demokratsko pravo i legitimni čin izražavanja nezadovoljstva, ali širenje mržnje, nasilje, izazivanje kaosa, rušenje institucija - to je neprihvatljivo!“. Uoči sjednice, uručeni su novi ugovori iz Programa „Zaželi“, koji će omogućiti zapošljavanje više od 1.200 žena.

S obzirom da je pozitivan na koronavirus te da mu je određena mjera izolacije, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ovlastio je potpredsjednika Tomu Medveda za sazivanje i predsjedanje Vladinim sjednicama i potpisivanje njenih akata.

Predsjednik Andrej Plenković pozitivan na koronavirus

Otvarajući 149. sjednicu Vlade, potpredsjednik Medved poželio je premijeru Plenkoviću brzo ozdravljenje te se potom osvrnuo na aktualne teme.

Sućut obiteljima poginulih u željezničkoj nesreći

Izdvojio je željezničku nesreću u Novskoj i još jednom izrazio sućut obiteljima troje poginulih u toj tragediji.

Istaknuo je da su, čim se nesreća dogodila, na teren izašle sve žurne službe, uključujući i policiju i Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, koje provodi istragu kako bi se utvrdili točni uzroci nesreće. Predsjednik Vlade RH, zajedno s potpredsjednicima Olegom Butkovićem i Davorom Božinovićem te ministrima Marinom Piletićem i Vilijem Berošem, također je odmah došao na mjesto nesreće.

Jeftiniji i ukapljeni naftni plin

Govoreći o novom pojeftinjenju goriva, Medved je podsjetio da je Vlada ponovno, na telefonskoj sjednici 12. rujna, donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prvi put se uredbom definirala i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP) na način da je marža za spremnike ograničena na 2.80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena plina ograničena na 13.94 kune po kilogramu.

Plin za boce pojeftinjuje 2.12 kn po kilogramu! Bez mjera, bio bi skuplji za čak 2.51 kn. Litra benzina koštala bi 1.93 kn više, a dizela - 1.96!

Snažan, pravedan i sveobuhvatan paket

Što se tiče 21 milijardu kuna vrijednog paketa mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, koji je Vlada donijela prošlog tjedna, iznova je naglasio da će cijena plina za kućanstva ostati ista do 1. travnja, a za gospodarstvo se traži cjelovito rješenje na europskoj razini.

Uvedeno je o ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica, čime je potrošačka košarica pojeftinila za 30 posto. Ujedno, povećan je iznos socijalnih naknada, umirovljenici će dobiti jednokratnu naknadu (energetski dodatak), uvedene su potpore za nezaposlene te za zapošljavanje žena. Za korisnike dječjeg doplatka predviđena je isplata posebnog novčanog primanja, a tu su i potpore studentima, poljoprivrednicima i ribarima.

Vladin paket zaštitnih mjera, „težak“ 21 milijardu kuna - sveobuhvatan, pravedan i snažan!

„Novi paket mjera karakteriziraju tri elementa koja smo već naglašavali - snažan je, pravedan i sveobuhvatan. Pratit će ga i posebni porez na ekstraprofit, koji će se uvesti do kraja godine kako bi svi dionici dali svoj doprinos u ovoj globalnoj krizi, a ne na njoj dodatno zarađivali“ - još je poručio potpredsjednik Medved o toj temi.

izazivanje nereda i kaosa & nasilno rušenje

Još jednom je snažno osudio poruke mržnje s prosvjeda održanog u subotu, a posebno nemili događaj koji se može smatrati terorističkim činom. Policijski službenici, naime, priveli su maloljetnika koji je imao boce s lako zapaljivom tekućinom, bengalku, nož i improvizirano hladno oružje ispunjeno čavlima, pogodno za napad.

Vodstva MOST-a & DP-a ne mogu se „oprati“ od odgovornosti za fijasko prosvjeda, ali i za huškanje, zazivanje kaosa & pozive na rušenje!

Policija - dodao je Medved - provodi kriminalističku istragu u suradnji s Državnim odvjetništvom:

- Prosvjed je demokratsko pravo i legitiman čin izražavanja nezadovoljstva. Ali, kada je osnovni cilj prosvjeda širenje mržnje, izazivanje nereda i kaosa te nasilno rušenje institucija države, to je apsolutno neprihvatljivo.

Na prosvjedu smo vidjeli tko je „alternativa“ HDZ-u zdesna, a sukobi SDP/Možemo pokazali su kako izgleda „alternativa“ slijeva!

Na kraju svoga uvodnog obraćanja, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je ministru Ivanu Paladini i njegovoj supruzi na rođenju sina Petra.

„ZAŽELI“: novi ugovori u vrijednosti 55 milijuna kuna

Uoči današnje sjednice Vlade RH, u okviru Programa „Zaželi“ uručeni su novi ugovori, vrijedni 55 milijuna kuna, koji će omogućiti zapošljavanje više od 1.200 žena koje će skrbiti o više od 6.500 starijih i nemoćnih osoba.

„ZAŽELI“: Ugovori vrijedni 62 milijuna kn za više od 1.200 novih radnih mjesta!

A A A