Vijesti
14. 3. 2023.

U cijelosti predstavljen 4. paket mjera za zaštitu kućanstava & nacionalne ekonomije. Limitirane su cijene 8 životnih namirnica!

PVRH Andrej Plenković: Hrvatska ima najnižu cijenu struje u gotovo cijelom EU-u, a tako će i ostati još najmanje 6 mjeseci zahvaljujući novim mjerama Vlade RH, vrijednom 1.7 milijardi eura. I cijena plina i toplinske energije ostaje ista - i to na godinu dana! - uz sniženu stopu PDV-a od 5% za isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica te ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Najveći dio paketa odnosi se upravo na subvencioniranje cijena energenata - 1.181 milijardi eura. Za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna, a za posebne potpore 347 milijuna eura. Već 5. novčanom potporom u godinu i pol pomažemo i umirovljenicima: država će im isplatiti od 60 do 160 eura.

„Jednokratnu pomoć dobit će i korisnici dječjeg doplatka (od 45 do 160 eura) i nezaposleni, a 700.000 građana u statusu ugroženog kupca energenata imat će i dalje pravo na mjesečnu naknadu radi podmirivanja troškova struje, plina ili toplinske energije. Ovim smo je paketom povećali na 70 eura!“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a na predstavljanju 4. paketa zaštitnih mjera:

- Nastavljamo i s ograničenjem cijena ključnih prehrambenih proizvoda: suncokretovo ulje, mlijeko, glatko i oštro brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno i carsko meso. Nastavljamo i s potporama hrvatskim studentima, za njih 111.000 ostaje nepromijenjena cijena obroka od 0.86 eura, i to za cijelu iduću akademsku godinu.

Novim mjerama, vrijednim 1.7 milijardi €, nastavljamo štititi standard hrvatskih građana & nacionalnu ekonomiju!

3 glavna cilja

Krenimo, međutim, od početka. Andrej Plenković je kazao da Vlada nastavlja, kao i do sada, s istom političkom zamisli, a to je dati odgovor na krizu s kojom smo suočeni:

- Globalna energetska kriza prouzročila nam je inflatorne pritiske, pa želimo s mjerama koje poduzimamo - ako uključimo i COVID - gotovo tri godine, postići tri temeljna cilja: ublažiti rast cijena energenata i za građane i za gospodarstvo i za sve institucije; maksimalno moguće zaštititi naše ljude od inflacije te kalibrirano dati posebne potpore i poticaje ciljnim skupinama, tako da pomognemo upravo onima koji su u krizi najranjiviji.

Priuštiva cijena struje

Naglasio je da za više od dva milijuna mjernih mjesta ostaje ista cijena električne energije te da je mjera vrijedna 82 milijuna eura.

Kada je riječ o cijeni električne energije za neprofitni sektor, kazao je da ona obuhvaća 13.080 korisnika kojima se osigurava priuštiva cijena energije:

- To su vrtići, škole, fakulteti, instituti, knjižnice, muzeji, bolnice, zdravstvene ustanove, domovi za starije i nemoćne, vjerske zajednice, župni uredi te općine, gradovi, županije, komunalna poduzeća i slično.

Istaknuo je da su ovom mjerom, vrijednom 50 milijuna eura, posebno bili zadovoljni predstavnici udruga gradova i općina jer im je na taj način omogućeno nesmetano funkcioniranje.

Izdašne mjere za hrvatske gospodarstvenike

Dodao je i da je više od 80.800 korisnika obuhvaćeno mjerom vrijednom 116 milijuna eura kojom cijena električne energije za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kWh ostaje 0.062 eura/kWh, napomenuvši da se ona odnosi na čak 95 posto hrvatskih gospodarstvenika.

Najavio je da se nastavlja i mjera ograničavanja cijene električne energije za poduzetnike:

- Vrijednost te mjere je 348 milijuna eura, a obuhvaća do devetstotinjak gospodarskih subjekata. Ovom mjerom posebno su bili zadovoljne udruge poslodavaca, HGK, Obrtnička komora, Poljoprivredna komora, Matica umirovljenika te svi sindikati.

Ublažavanje rasta cijene plina

Predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da je Zagreb, gledajući porast cijena plina za kućanstva u glavnim gradovima Europske unije, predzadnji:

- U prijevodu: Zagreb ima 2. najnižu cijenu u EU-u! Dok je prosječna cijena plina u EU-u rasla 92%, u Hrvatskoj je taj rast bio samo 13%. Osigurali smo više nego priuštive cijene plina za naše građane i za njihove kućne proračune. Cijena plina ostaje ista i za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Ostvaruje se vaučerom pomoću aplikacije HAMAG-BICRO, a vrijednost mjere iznosi 55 milijuna eura.

Jednoglasna potpora 4. paketu zaštitnih mjera Vlade RH!

Nadalje, poručio je da se snižena stopa PDV-a za energente za grijanje - koja iznosi 5% - nastavlja primjenjivati još godinu dana, do 31. ožujka 2024. godine, te da je vrijednost te mjere 35 milijuna eura:

- I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate, a Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom te poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prijevoznicima, te će ulagati u energetsku učinkovitost. Ostaje nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave. Ovom mjerom, vrijednom 267 milijuna eura, obuhvaćeno je 159.000 kupaca u Zagrebu, Sisku, Zaprešiću i Velikoj Gorici i odnosi se na 98% isporučene toplinske energije.

169 milijuna eura za zaštitu od inflacije

Predstavljajući paket, predsjednik Plenković kazao je i da će Vlada za zaštitu od inflacije najugroženijih građana izdvojiti 169 milijuna eura te da će tako za potpore umirovljenicima biti osigurano ukupno 75 milijuna eura kroz jednokratne naknade i ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje:

- Također, 69.000 ugroženih kupaca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, za što će biti osigurano 40 milijuna eura. Taj status imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata. Pritom se mjesečna naknada povećava na 70 eura.

Neradna nedjelja, najniža stopa za plin i ogrjevno drvo & još jedna dobra vijest za hrvatske umirovljenike!

Dodao je da će korisnici zajamčene minimalne naknade i dalje imati pravo i na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge, a produžuje se i naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za 35.000 korisnika. Vrijednost mjere je 4 milijuna eura.

Kontinuirana briga o hrvatskim braniteljima

Naglasio je da su naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za nezaposlene hrvatske branitelje ukupno vrijedne 35 milijuna eura, potpore korisnicima doplatka za djecu 9 milijuna eura, a samostalnim umjetnicima, kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna, povećava se koeficijent za izračun osnovice plaće s 0.8 na 1.2 - i za to je osigurano 2.3 milijuna eura:

- Jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 100 eura dobit će 60.000 nezaposlenih. Za to se izdvaja ukupno 6 milijuna eura. Nepromijenjena će ostati cijena obroka za studente. Vrijednost potpore za 111.000 studenata vrijedna je ukupno 8 milijuna eura. Primateljima dječjeg doplatka isplatit će se u travnju posebna novčana naknada. Tom je mjerom obuhvaćeno 128.000 obitelji, odnosno 230.000 djece, a ovisno o broju djece iznosit će od 45 do 160 eura.

Košarica proizvoda s fiksiranom cijenom

Premijer Plenković najavio je i manju izmjenu u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana te poručio da će na sjednici u četvrtak Vlada donijeti odluku kojom se iz košarice „miču“ svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso:

- Ubuduće će fiksna cijena biti za osam proizvoda.

Prema prijedlogu, za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža - 1.72 eura za litru (do sada 1.86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3.79 eura za kilogram.

Narod je Troskotu dao otkaz, hrvatski građani s indignacijom su odbacili njegov pokušaj da opstruira projekt narodnih obveznica!

Dodao je da će za posebne potpore i poticaje Vlada osigurati 347 milijuna eura:

- Oni se odnose na potpore za održivost domaćeg javnog prijevoza (11 milijuna eura), potporu poljoprivrednicima i ribarima (41 milijun eura), potporu prerađivačima drva i proizvođačima namještaja (4 milijuna eura). Za energetsku učinkovitost zgrada i obnovljive izvore energije potpore će ukupno iznositi 291 milijun eura, pri čemu se do kraja godine nastavlja s postojećim potporama stradalima u potresu.

Hrvatska raste!

Rekapitulirajući dosadašnje pakete mjera, istaknuo je da je izdvojeno ukupno 5.1 milijardi eura. Podsjetio je na isplatu plaća zaposlenima u privatnom sektoru, čime su tijekom pandemije očuvana radna mjesta, a za što je utrošeno 1.6 milijardi eura.

Radi kontekstualiziranja trenutačnog položaja Hrvatske izdvojio je nekoliko bitnih ekonomskih pokazatelja:

- Naš BDP je sada oko 67 milijardi eura. Sada smo na 17.240 eura po stanovniku, a rast u dosadašnjem mandatu ove Vlade iznosi 5.890 eura po stanovniku. Kada smo nastupili 2016. godine, bili smo na 62% europskog prosjeka BDP-a po stanovniku. Sada smo to podigli za 10 postotnih bodova. Realna godišnja stopa promjene BDP-a u sedam godina kumulativno iznosi 25.1% rasta.

Gospodarstvo raste, a inflacija - pada!

Smanjenje javnog duga

Podsjetio je na izjavu iz 2016. godine, kada je rečeno da bi bilo dobro odgovorno upravljati javnim financijama, imati uravnotežen proračun i smanjivati javni dug:

- Bili smo na 83.2%, prije COVID-a dug je smanjen na 72, zbog pandemije sve je skočilo na 87, ali smo se u samo dvije godine munjevito vratili na putanju na kojoj smo i bili, i sad smo ispod onog što je bilo prije COVID-a. I to je jedan od razloga da smo uspjeli ući u europodručje.

Izuzev HDZ-a, nijedna se stranka ni bi mogla & znala nositi s ovim globalnim krizama s kojima se Hrvatska morala suočiti!

Govoreći o deficitu, kazao je da je tijekom pandemije iznosio 7.3%, a da smo sada ponovno u okviru praga od 3%:

- Ovo govori o odgovornoj politici upravljanja javnim financijama, osobito odgovornom upravljanju proračunom.

Pad nezaposlenosti & rast zaposlenosti, plaća i mirovina

Osvrnuo se i na stopu nezaposlenosti i veliku financijsku krizu 2008. godine, naglasivši da smo danas na 7% nezaposlenih:

- Također, broj osiguranika se zadnjih šest i pol godina povećao za 152.000 i sada ih je 1.613 milijuna.

Prosječna mjesečna neto plaća u zadnjih šest godina porasla je pak 35%, odnosno više od 2.000 kuna:

- Rasla je i minimalna neto plaća koja je konzistentno podizana od početka mandata ove Vlade. Porasla je za 69% ili 229 eura i sada smo došli na 560 eura.

Dodao je da je porasla i prosječna neto mirovina:

- Kad smo krenuli, iznosila je 2.508 kuna, a narasla je na 3.114, dakle, porasla je za 606 kuna ili 24.2%. Broja osoba u riziku od siromaštva smanjen je u našem mandatu, od 2016. do 2022. godine, za 342.478.

Najveći kreditni rejting ikad

Plenković je naglasio i da smo 2016. bili dva stupnja ispod investicijskog kreditnog rejtinga:

- Zahvaljujući mjerama odgovornog upravljanja javnim financijama i vrlo čvrstom sidru pridruživanja europodručju, postupnom građenju naše reputacije prema međunarodnim ekonomskim i financijskim institucijama te međunarodnim i domaćim financijskim tržištima, kao i poduzimanja reformi, 2022. po sve tri svjetske agencije za kreditni imamo najviši kreditni rejting ikad.

HDZ se upravo po postignućima razlikuje od konkurenata - Slijedeći put koji je zacrtao dr. Franjo Tuđman ostvarili smo sve strateške ciljeve!

Među najrazvijenijim zemljama svijeta

„Još jednom u najkonkretnijem smislu pokazujemo snagu ekonomskog i financijskog položaja države do koje smo je doveli 2023. godine. Uz sredstva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uz Višegodišnji financijski okvir, uz nacionalna sredstva i privatne investicije, cilj ovog paketa mjera je da unatoč krizi i usporavanju globalne ekonomije opet budemo u onoj fazi da nam gospodarski rast bude bolji nego što smo ga sami procijenili“ - podcrtao je Plenković.

Iz ESF+ na raspolaganju 2.27 milijardi eura za povećanje zaposlenosti, smanjenje rizika od siromaštva, cjeloživotno obrazovanje & dječje vrtiće!

Prezentaciju je predsjednik Vlade RH i HDZ-a zaključio prikazom Hrvatske među 15 najrazvijenijih zemalja:

- Tamo nismo došli poklonom, nego trudom, radom, htijenjem, političkom voljom, prioritetima i svemu onome na čemu radimo zadnjih sedam godina.

Prezentaciju u cijelosti možete pogledati OVDJE.

A A A