Vijesti
8. 2. 2024.

Plaće će se nastaviti povećavati uslijed daljnjeg gospodarskog rasta, jednog od najjačih u EU-u, i novih koeficijenata u državnoj i javnim službama!

(VIDEO) Plenković na 283. sjednici Vlade: Zahvaljujući poreznim izmjenama, svi su u novu godinu ušli s većim primanjima. A i dalje će rasti, sigurno i kontinuirano. Reformom plaća za 244.000 službenika i namještenika smanjit ćemo nejednakosti i još jednom poslati poruku društvene solidarnosti. Otvoreni smo za dijalog sa sindikatima, imamo 20-ak dana da vidimo može li se što popraviti - uz uvažavanje činjenica da se nitko prije nije usudio upustiti u taj golemi reformski zahvat i da nikad u povijesti nije bilo takvog porasta primanja. Istodobno, nastavlja se trend pada inflacije. Prema svim projekcijama za 2024. godinu, u RH će njena stopa biti među najnižima u Europi.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković po običaju se osvrnuo na aktualne teme.

Pad inflacije ...

Na početku se još jednom dotaknuo podataka Državnog zavoda za statistiku o inflaciji, koja je u siječnju iznosila 4,1%, čime:

- Nastavio se trend usporavanja. Projekcije Ministarstva financija kažu da će inflacija i dalje padati u ovoj i idućoj godini. Prema prognozama međunarodnih institucija za 2024. godinu, štoviše, u Hrvatskoj će njena stopa biti među najnižima u Europi.

POZITIVNI TREND: Inflacija pada iz mjeseca u mjesec!

... a rast BDP-a ...

Imamo još dobrih ekonomskih pokazatelja - nastavio je hrvatski premijer - poput rasta BDP-a:

- Sada je u apsolutnom iznosu 75 milijardi eura, a per capita 20.000 eura. Usporedbe radi, na početku mandata naše Vlade BDP per capita iznosio je oko 11.500 eura.

U paritetu kupovne moći, BDP po stanovniku dosegnuo nam je 73% prosjeka razvijenosti EU-a. I nastavljamo ga povećavati!

... & plaća za 244.000 službenika

Sve je to povezano i s našom politikom rasta plaća - napomenuo je Plenković referirajući se na dvije uredbe o koeficijentima u državnoj i javnim službama:

- Ostalo je do kraja veljače još vremena da se vidi, u dijalogu sa sindikatima, može li se i što promijeniti. Podsjećam na tri temeljna načela kojima smo se vodili: 1. ovom reformom plaće rastu svima; 2. pojednostavljuje se vrlo komplicirani sustav koji je godinama sadržavao i niz nelogičnosti; pravednost - da se za približno istu složenost poslova prima približno ista plaća.

Cilj - približno ista primanja za približno isti rad, uz povijesno povećanje plaća svima u državnoj i javnim službama

Porast plaća od 24 do čak 54%

Nakon mnogih kriza s kojima smo bili suočeni, a na koje smo čvrsto reagirali štiteći hrvatskog radnika, hrvatskog poduzetnika i egzistenciju hrvatskih obitelji, ovim uredbama smanjujemo nejednakosti i još jednom šaljemo poruku društvene solidarnosti - poručio je:

- Plaće za srednju stručnu spremu u državnoj i javnim službama u prosjeku će porasti 54% u odnosu na ožujak prošle godine, za višu stručnu spremu 43%, a za visoku 24%. Iako su, formalno gledajući, uredbe jednostrani akt Vlade, mi smo, uvažavajući partnerstvo i socijalni dijalog, pozvali sindikate da daju svoja mišljenja.

Prosječna je plaća u studenom skočila na 1.208 €, što je 208 € više od onog što smo obećali u ovom mandatu. A plaće se i dalje povećavaju…

Voljeli bismo da neki sindikati uvaže činjenice da se nitko prije nas nije usudio upustiti u ovaj iznimno zahtjevni reformski zahvat i da nikad u povijesti nije bilo takvog porasta primanja u državnoj i javnim službama - podcrtao je predsjednik Plenković.

Golema ulaganja u zdravstvo ...

Od ostalih aktivnosti izdvojio je otvaranje nove zgrade Bolnice za ženu i dijete u Rijeci, vrijedne 158 milijuna eura i najmodernije opremljene:

- Ta je velika investicija jedinstvena i po tome što je završena prije roka i s manje sredstava nego što je bilo predviđeno.

Izgradili smo još jednu bolnicu - kvalitetnija zdravstvena skrb za više od 600.000 ljudi!

Dodao je da je to samo dio golemih ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu diljem Hrvatske, uz obnovu gotovo svih bolnica u Zagrebu, KBC-a Rijeka, KBC-a Osijek, Opće bolnice Varaždin...

... i hrvatske željeznice

Izvijestio je potom da je prošlog tjedna potpisan ugovor od 400 milijuna eura s Europskom investicijskom bankom za obnovu lokalnih i regionalnih željezničkih pruga te čak 30 kolodvora:

- Uložili smo ogromna sredstva u cestovnu infrastrukturu, a sada dolazi vrijeme željeznice! Ovaj ugovor s EIB-om samo je prva faza - jer će ukupna vrijednost investicija biti oko 900 milijuna eura.

Dok neki „prosvjeduju“, mi obnavljamo!

Osvrnuo se i na obnovu kulturnih zdanja u Zagrebu, podsjetivši da je ove srijede obišao dva takva objekta, zajedno vrijedna više od 80 milijuna eura:

- Izgradnja druge scene Hrvatskog narodnog kazališta do sezone 2025/2026, s kapacitetom od 300 mjesta, dat će Zagrebu dodatni kulturni pečat. Hrvatski restauratorski zavod obnavlja pak staru zgradu Tvornice duhana Zagreb.

Integracijom 10 postojećih ureda u novu zgradu, 180 zaposlenika HRZ-a naći će se na jednom mjestu - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Fijasko. Čemer i jad proturazvojnih možemosa. Građani su jasno poručili što misle o njima

O ZLIM NAMJERAMA ZLOG MILANOVIĆA

Na sjednici je premijer Andrej Plenković dosta opširno govorio i o izboru glavnog državnog odvjetnika.

O tome više na:

Velikom reformom plaća želimo smanjivati nejednakosti i još jednom poslati poruku društvene solidarnosti

A A A