Vijesti
1. 9. 2022.

Gotovo 30% više turističkih prihoda nego rekordne 2019. godine! Zahvaljujući sjajnoj sezoni, hrvatski gospodarski rast bit će veći i od najoptimističnijih predviđanja!

(VIDEO) Andrej Plenković na 145. sjednici Vlade RH: Dosad je ostvareno 14.9 milijuna dolazaka i 85.9 milijuna noćenja, a fiskalizirani računi povezani s turizmom - zaključno s krajem kolovoza - iznose 168 milijardi kuna! Podsjećam da je rast hrvatskog BDP-a od 7.7% u 2. kvartalu 2022. dvostruko veći od prosjeka EU-a. Raduje nas i to što su najave za turističku posezonu - odlične. * S druge strane, katastrofa u Ini! Ne mislim samo na kazneno djelo, nego i na loši model upravljanja. Potrebne su korjenite promjene kako se takvo što nikad ne bi ponovilo, no dobro je da je novac sačuvan i da su državne institucije odradile svoj posao.

U uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na niz aktualnih zbivanja.

100% iznad prosjeka rasta u Europskoj uniji

Na početku obraćanja, Andrej Plenković je prokomentirao podatke Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a u drugom kvartalu od 7.7 posto:

- Tim rezultatom Hrvatska je gotovo 100 posto iznad prosjeka rasta BDP-a u Europskoj uniji, koji je na 4 posto. Samo Slovenija ima veću stopu rasta od Hrvatske. Veliki doprinos tom rastu dali su robni izvoz, turizam, osobna potrošnja, ulaganja i građevina.

U 2. kvartalu 2022. imamo rast BDP-a od 7.7%. To je 2. najveći rast u cijelom EU-u, gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka!

Sjajni rezultati u turizmu

Izrazio je zadovoljstvo i izvrsnim rezultatima u turizmu:

- 14.9 milijuna dolazaka i 85.9 milijuna noćenja! 168 milijardi kuna fiskaliziranih računa povezanih s turizmom do 31. kolovoza, što je 28.6 posto više nego rekordne 2019. godine! Samo u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane prihodi su veći za 28 milijardi kuna ili 37 posto. Očekuje se da će rast i u trećem kvartalu biti iznad očekivanja i predviđanja.

Hrvatska je jedna od rijetkih destinacija koja je već dosegla turističke rezultate iz rekordne 2019. godine!

Raduje nas i to što su najave za turističku posezonu odlične. Zahvaljujući tim sjajnim brojkama, hrvatski gospodarski rast ove godine bit će veći i od najoptimističnijih predviđanja! - podcrtao je Plenković.

7.5 milijardi kuna iz NPOO-a za obrazovanje

Uoči 5. rujna i početka školske nastave, premijer je u ime Vlade svim školarcima zaželio dobrodošlicu ili sretan povratak u školske klupe, pozdravivši sve učenike, roditelje, odgojitelje, učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje.

Istaknuvši da je obrazovanje, uz demografsku politiku, ključ hrvatske budućnosti, poručio je da će Vlada i dalje činiti maksimalne napore u pogledu daljnjih ulaganja:

- U Nacionalnom planu oporavka i otpornosti za ulaganje u obrazovanje i znanost namijenjeno je 7.5 milijardi kuna. S obzirom na to slobodno najavljujem da je pred nama razdoblje investicija u obrazovanje bez presedana.

Zaštita potrošača od lovaca u mutnom

Podsjetio je da od 5. rujna kreće i obavezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima, koje će trajati do kraja 2023. godine:

- Uoči ulaska u eurozonu 1. siječnja iduće godine, ta zakonska obveza važan je instrument za zaštitu hrvatskih potrošača od mogućih lovaca u mutnom.

Članstvom u eurozoni ulazimo u krug ekonomski najrazvijenijih zemalja Europe. Euro nam jamči veću sigurnost & bolju zaštitu od kriza i vanjskih šokova!

Cjeloviti paket mjera uslijed globalne krize

Premijer Plenković je najavio i da će Vlada idućeg tjedna predstaviti paket mjera za zaštitu standarda građana uslijed poskupljenja energenata u ovoj globalnoj krizi:

- Posebno će se voditi računa o onima koji su najugroženiji u društvu, nastavit će se sa socijalnim transferima. Mjere će biti cjelovite, sveobuhvatne, namijenjene i za kućanstva i za javni neproizvodni sektor - poput škola, vrtića, bolnica, javnih ustanova, udruga, vjerskih zajednica, općina, gradova, županija... Našli smo način kako će moći plaćati račune za struju i grijanje.

Naravno, dodao je, vodit će se računa i o gospodarstvu, osobito o mikro, malim i srednjim poduzetnicima:

- Nakon sjajne turističke sezone imamo dovoljne fiskalne kapacitete za te mjere. Koje će, vjerujem, svi pozdraviti kada ih predstavimo. Prije samog predstavljanja obavit ćemo konzultacije sa socijalnim partnerima. S obzirom da se veća potrošnja energenata očekuje od listopada, mogu konstatirati da su  mjere pripremljene na vrijeme. 

Potrebne su korjenite promjene u Ini

Nakon jučerašnje konferencije za medije, i na sjednici je komentirao Aferu INA, podsjetivši još jednom da je pljačku otkrio Ured za sprječavanje pranja novca u Ministarstvu financija, a da su se tek potom uključila pravosudna tijela:

- Katastrofa! - tako s pravom možemo nazvati ono što se dogodilo u Ini. Ne govorim samo o kaznenom djelu, nego i o lošem modelu upravljanja. Potrebne su korjenite promjene kako se takvo što nikad ne bi ponovilo. Svi počinitelji trebaju biti adekvatno sankcionirani. Dobro je da je novac sačuvan i da su državne institucije odradile svoj posao.

Zatražit ćemo odgovornost svih članova Uprave Ine - i hrvatskih i mađarskih!

Odbacujemo jeftine pokušaje oporbenih demagoga

Napomenuo je da je u ovom slučaju riječ o zlodjelu skupine pojedinaca, a ne o bilo kakvoj politički motiviranoj ili politički sponzoriranoj aktivnosti:

 - Naša borba protiv korupcije itekako je snažna, stoga odbacujemo jeftine pokušaje oporbenih demagoga koji nastoje pridobiti neke politikantske poene. Snažno ćemo se boriti i protiv njih. Parlamentarna većina i Vlada su stabilne, a ovakvih nezakonitih slučajeva bilo je, ima ih i bit će ih, nisu svojstveni samo za Hrvatsku, događaju se svugdje.

Grmoja - veliki prijatelj & partner s masovnim ubojicom! Sad je sve jasno!

Naglasio je i da Vlada ima jasan smjer na dobrobit hrvatskih građana i gospodarstva:

- Rast BDP-a i turistička sezona, otvorenje Pelješkog mosta, očuvanje radnih mjesta, 1.640.000 zaposlenih, članstvo u europodručju i Schengenskom prostoru, pregovori o ulasku u OECD… Realno gledajući, rezultati potvrđuju da naša Vlada ima jasan smjer na dobrobit građana i gospodarstva.

AFERA INA: Posrnuli Peđa Grbin još se dublje zakopao! Otkrivanje prijevare dokaz je da pravna država funkcionira!

Velika ulaganja diljem Hrvatske

Dotaknuo se i svog posjeta Primorsko-goranskoj županiji:

- Kad se gleda cjelina projekata realiziranih uz potporu Vlade u proteklih šest godina, zaista je riječ o enormnim iskoracima u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, gospodarstvu i ulaganjima.

Nijedna Vlada kao ova naša, HDZ-ova, nije toliko ulagala u Primorsko-goransku županiju & Istru!

Nećemo stati dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu!

U Vukovaru je 30. kolovoza obilježen Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu, a u ime Vlade na tom je događaju sudjelovao potpredsjednik Tomo Medved:

- U mislima smo s obiteljima koje i dalje traže svoje najmilije. Cilj je pronaći još 1.832 nestalih i zaštititi dostojanstvo njihovih obitelji. To je naša trajna zadaća, nećemo stati dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu!

Obiteljima nestalih osoba u Domovinskom ratu dugujemo istinu o sudbinama njihovih najmilijih, no Srbija odbija bilo kakvu suradnju!

Oštra osuda ubojstva u Novskoj

Još jednom je najoštrije osudio grozni slučaj obiteljskog nasilja u kojem je ubijena žena u Novskoj. Istaknuvši da je Vlada dosad dosta napravila u pogledu pooštravanja zakonskih odredbi, kazao je da je fenomen nasilja, nažalost, jako teško iskorijeniti:

- Vjerujem da ćemo, uz dodatne mjere i dijalog s predstavnicima organizacija koje se godinama bave zaštitom žrtava od nasilja, osobito žena i djece, još više unaprijediti okvir i praksu svih institucija i tijela u tome lancu.

Strateški forum na Bledu

Na kraju uvodnog obraćanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izdvojio je i svoje sudjelovanje na 17. Strateškom forumu na Bledu, na kojem se sastao i sa slovenskim kolegom Robertom Golobom.

RH i Slovenija prijateljske su zemlje, razvijamo dobrosusjedske odnose, ali arbitražna presuda za nas ne - postoji! Pitanje granice rješavat ćemo s vremenom

A A A